Försvaret betalade miljoner till dansk mellanhand

1:10 min

En mellanhand i Danmark ska ha tjänat stora summor pengar på att köpa hundar billigt från Tyskland, och sedan sälja dem dyrt till svenska Försvarsmakten. Det avslöjar P1-programmet Kaliber i samarbete med Danmarks Radio.

Försvarsmakten ska ha betalat över 200 000 kronor för hundar som bara några veckor tidigare har kostat mindre än 20 000 kronor.

Tysken Hans-Werner Jahnke är uppfödare till en av hundarna som Försvarsmakten köpt av den danske hundhandlaren.

Hans-Werner Jahnke blir chockad när han får höra om priset på över en kvarts miljon kronor.

– Det går inte alls! 25.000 euro för vad? För vad?, frågar den tyske uppfödaren.

Den danske hundhandlaren har ensam sålt åtminstone 20 hundar för runt 3,8 miljoner kronor till svenska Försvarsmaktens avelsprogram.

De flesta av hundarna har han köpt från Tyskland och sen sålt vidare till svenska Försvarsmakten. Vanligtvis för mellan 200 000 och 250 000 kronor per hund.

Och schäferuppfödaren Hans-Werner Jahnke är helt oförstående till varför Försvarsmakten betalat runt 25 000 euro, motsvarande över 260 000 kronor för hans gamla hund.

– Där döljer sig något, det säger jag dig så här i telefon, det gör jag, att där döljer sig något som ger mig frossa. Det kan inte stämma, säger Hans-Werner Jahnke.

Det var mellan 2006 och 2014 som Försvarsmakten köpte in tikar från Europa för mångmiljonbelopp till sitt avelsprogram, som föder upp tjänstehundar till militären och polisen.

Affärerna gjordes utan att det annonserades ut en offentlig upphandling, något enligt experter sannolikt är olagligt.

Kaliber har i samarbete med Danmarks Radio kontaktat tidigare ägare till de hundar som Försvarsmakten köpt in från Europa. Och det visar sig att hundarna tidigare ska ha kostat betydligt lägre summor än vad Försvarsmakten betalat.

Guido Wünsch, tidigare ägare till en av hundarna, blir mycket förvånad när han får höra om priset som Försvarsmakten betalat.

Han kan visa ett kvitto från när han själv sålde hunden för runt 19 000 kronor, bara en månad innan Försvarsmakten köpte hunden för omkring 250 000 kronor.

Så 25 000 euro var för mycket, menar ni?

– Ja, definitivt, säger Guido Wünsch.

Kaliber har sökt den danske mellanhanden under flera veckors tid, men han har inte återkommit. När vi knackar på hemma hos honom är han i Tyskland.

Försvarsmakten menar att priserna har varit motiverade, eftersom de tidigare haft problem med att köpa in tikar till lägre priser.

Pierre Wahlström, som är testansvarig på Försvarsmakten, hade en nyckelroll när det gällde att leta upp hundar till avelsprogrammet.

– Alltså för oss är det ointressant i det här läget att kommentera vad hundar har kostat tidigare. För oss är det intressant att veta att skattebetalarna får ut den satsning de har gjort när vi köper in hundar och med den budget vi har, säger Pierre Wahlström.

De tre första delarna av Kalibers granskande serie Hundfabriken hittar du i Sveriges Radio Play. Del 4 kommer finnas i Sveriges Radio Play på torsdag den 2 november.