Jönköpings län

Polisbilar får rulla långt för service

2:59 min

Värnamobilar ska servas i Vetlanda. Jönköpingsbilar ska servas i Tranås. En ny upphandling inom polisen väcker reaktioner.

Polisen har centralt tecknat avtal för service av landets Volvo-polisbilar. Avtalet innebär för Jönköpings läns del att Volvo-polisbilar i Värnamo ska servas i Vetlanda, Volvo-polisbilar i Jönköping ska servas i Tranås eller Vetlanda och Volvo-polisbilar i Eksjö ska servas i Vetlanda. Inga andra Volvoverkstäder kan komma i fråga.

Det innebär enligt P4 Jönköpings beräkningar att polisbilarna i länet tvingas köra 12 000 mil extra varje år för att köra till och från service. Ett bekymmer, enligt Lennart Leijon, tillförordnad polisområdeschef i Jönköpings län.

– Det är bekymmersamt, självklart, eftersom det är de avstånden. Det kommer gå åt mer tid och det blir ökade kostnader.

Även miljön tar skada.

– Ja, så blir det, konstaterar Lennart Leijon.

I tidsökning kommer detta betyda 900 procent mer arbetstid för att få bilarna till service, vilket skulle kunna innebära att polisen behöver anställa fler personer för att sköta servicen av bilarna.

– Det skulle kunna innebära det, för det finns ju ingen i våra polishus som inte har några arbetsuppgifter i dag, utan alla har full tid. Ska man då lägga på ytterligare arbetsuppgifter måste man givetvis ha fler timmar.

Anders Karlsson, polisområdeschef i Ljungby/Markaryd/Älmhult i Kronobergs län, menar att detta gör att tillgången till bilar kan bli ett bekymmer. Han är orolig för att detta kan påverka polisens arbete.

– Jag vill inte ta till för skarpa ord, men i förlängningen är det snudd på att det handlar om rikets säkerhet. Kan inte vi med vår personal och våra fordon garantera att vi kan utföra det arbete som lagstiftaren säger, så är det ju faktiskt en fara.

Men så långt vill Lennart Leijon inte gå.

– Nej, jag ser ingen fara för rikets säkerhet, det tycker jag är överdrivet, vi har fortfarande poliser ute, det kommer inte bli någon inskränkning på den delen, utan det är ju servicepersonalen som får mer att göra helt enkelt.

Upphandlingen av servicen har gjorts enligt lagen om offentlig upphandling och både Lennart Leijon och Anders Karlsson är inne på att den kan behöva att ses över.

– Ja, det kan man ju tycka. Jag vet inte vilka möjligheter som finns, men det är den lagen man har följt och då blir det den här effekten ibland, säger Lennart Leijon.