Sydöstra Skåne

Vaksamma hundklubbar och trafikskolor hjälper polisen

3:16 min

Trafikskolor och hundklubbar i sydöstra Skåne ska hålla ögonen öppna för att förebygga bostadsinbrott, i ett nytt samarbete med polisen.

När trafikskolor ändå är ute och övningskör, eller hundägare är ute med hundarna, ska de meddela polisen om de skulle få syn på något som pekar på att ett inbrott kan tänkas vara på gång.

Om de ser något som verkar mystiskt, det kan vara en bil eller personer som rör sig i området.

Henrik Persson från Tomelilla trafikskola och Kerstin Olsson från Ystads brukshundsklubb är två av deltagarna.

- Jag tycker det verkar bra, vi är ju dagligen ute och kör i villaområden och så, och då kan vi hjälpa till och se om det är någonting som händer, säger Henrik Persson.

- Jag tycker det är ett väldigt bra projekt, med tanke på att vi har hundar som behöver komma ut flera gånger om dagen, säger Kerstin Olsson.

- Och vi är även ute i skogen och där kan vi också upptäcka, det sker mycket inbrott i bilar och sådana saker, och det som är så bra är att man kan ta kort på registringsskylten och skicka vidare, säger hon.

Det är kommunpoliserna i Tomelilla, Sjöbo, Simrishamn, Skurup och Ystad som har dragit igång det ett-åriga projektet Vaksam, där de samarbetar med sex trafikskolor och fem hundklubbar i kommunerna.

- Intresset har varit jättestort, jag är oerhört tacksam över att så många har vill ställa upp och prova på det här projekt, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Tanken är inte att hundägare och körskollärare ska ingripa om de ser något, utan att de ska tipsa vidare till polisen.

- Bara titta och meddela oss om de ser något som verkar kanske mystiskt, det kan vara en bil eller personer som rör sig i området, säger Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn.

Idén har kommunpoliserna i de fem kommunerna fått från ett projekt i Tyresö, där liknande samarbeten haft effekt, enligt Birthe Parkhagen.

- Ja, man kunde se cirka 50 procent sänkning av bostadsinbrotten.

Även blotta närvaron kan ha en hindrande effekt, tror Birthe Parkhagen. Hon berättar att studier visar att det ofta sker flera inbrott i ett visst område under en period av två till tre veckor. I projektet har det därför tagits fram särskilda skyltar, som ska polisen ska sätta upp vid infarter till bostadsområden där det nyligen har förekommit inbrott.

- För att öka medvetenheten, både för dem som bor där och andra som vistas i området, att här har vi en ökad vaksamhet, säger Birthe Parkhagen.

Är tanken att eventuella inbrottstjuvar ska tänka att här är det inte lönt?

- Det är absolut det vi vill åstadkomma, de ska känna sig iakttagna, påpassade, och förhoppningsvis försvinna från området, säger Patric Nihlén.

Men är det inte egentligen så att vad människor verkligen skulle vilja ha är fler poliser ute?

- Jo, det är nog så, men det är ingenting vi råder över och det är inte vi som bestämmer detta, utan vi vill öka samverkan, vi vill att allmänheten ska börja prata med varandra, att vi kan göra saker tillsammans och i det här fallet vill vi att allmänheten ser att vi fem kommunpoliser i lokalpolisområde Ystad gör någonting för att öka tryggheten ute i bostadsområdena och minska antalet inbrott, säger Patric Nihlén.