Oskarshamn

Nu pågår landsbygdsdagarna i Oskarshamn

2:08 min

För tolfte gången anordnas landsbygdsdagarna i Oskarshamn. Föreläsningar och workshops om utmaningarna och möjligheterna med landsbygden.

– Hela Sverige ska leva. Inte bara storstäderna. Man måste satsa på landsbygden. För att folk vill välja var de själva ska bo. Många vill bosätta sig på landsbygden men det kräver rätt förutsättningar, bra infrastruktur, fiber och bostäder, säger Anicka Gunnarsson som är projektledare.

Bland eventets 130 gäster finns bland annat kommuner, näringslivsutvecklare, turistchefer, politiker och ideella föreningar.

– Jag är här för att inspireras. Gärna få med mig goda exempel som vi kan översätta direkt i Hörby kommun, säger Karin Kroon Gunnarsson, som är näringslivschef i Hörby i Skåne.

– Jag ser ju boendefrågan som ett problem, hur kan man växla upp boendet på landsbygden? Och jag tänker på att vi jobbar mycket med fiber och bredband. Också lite med attraktionsfrågan, att det ska hända saker också så att man inte bara bor där och sedan tar sig till den stora orten för att det är där allting händer, säger Karin Kroon Gunnarsson.

En utav föreläsarna var Caroline Bergman från Uddebo i Tranemo kommun. Hon var där för att lyfta upp positiva exempel och dela med sig av sina erfarenheter som ideell mäklare och med att hitta nya ägare till övergivna hus på landsbygden.

– Jag har inte varit med tidigare men det är ett bra initiativ som jag tror gör att vi kan skapa nätverk. Vi har skapat nätverk i flera byar där vi jobbar ideellt med att sprida kunskap om olika metoder för landsbygdsutveckling, säger Caroline Bergman.

– I södra Sverige har man problem med att hitta bostäder på landsbygden och det är där ödehusfrågan kommer in.