Skåne

Föreslår snabbare järnvägsutbyggnad

1:59 min

Utbyggnaden av järnvägssträckorna Lund-Hässleholm och Ostlänken går för långsamt. Det anser nätverket stambanan.com som nu föreslår ett alternativ för hur bygget kan skyndas på.

I Trafikverkets förslag till den nationella planen har 37 miljarder kronor avsatts till en utbyggnad av järnvägssträckorna Lund-Hässleholm samt Ostlänken mellan Stockholm-Linköping.

Utbyggnaden, som är de två största etapperna för en höghastighetsbana, innebär att det blir ytterligare två spår på de i dag väldigt hårt trafikerade sträckorna.

Att en utbyggnad finns med i förslaget till den nationella planen som regeringen antar nästa år tycker nätverket stambanan.com är bra. Nätverket består av 29 kommuner och fem regioner i Södra Sverige.

– Vad vi däremot är kritiska till är att det är så lång genomförandetid. Det ska inte vara färdigt förrän 2033 eller 2035, säger Göran Svärd, samordnare för nätverket.

Under fredagen samlades nätverket i Hässleholm och enades då om ett förslag på hur utbyggnaden kan skyndas på.

– Ett alternativ till att göra det snabbare är att bilda ett statligt bolag som får låna de pengarna som finns i planen för de här två objekten. Det vill säga 37 miljarder kronor. Men sedan betalas pengarna tillbaka via de pengar som finns öronmärkta i planen. Man använder de pengarna som staten har öronmärkt till det här bygget men man får tillgång till dem väldigt mycket snabbare, säger Göran Svärd.

Enligt Göran Svärd innebär detta också att man kan bygga industriellt i ett svep och på det sättet göra det billigare.

– Och då tror vi att det blir lägre kostnader än vad lånekostnaderna motsvarar, säger Svärd.

Hur mycket snabbare kan utbyggnaden då gå?

– Det är svårt att säga exakt men säkert en fem-sex år. Och det innebär att resenärerna får tillgång till en bättre kapacitet och bättre järnväg än vad man har i dag väsentligt tidigare än vad de andra förslagen är, säger Göran Svärd.