Spanien avsätter Kataloniens regionregering

1:31 min

Den katalanska regionregeringen avsätts och det katalanska parlamentet är upplöst. Det meddelade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under fredagskvällen.

Senaten i Madrid gav Mariano Rajoy grönt ljus att ta över styret av Katalonien kort efter att regionparlamentet utropat självständighet tidigare i dag.

Efter ett extra regeringsmöte meddelade Rajoy att regeringen i Madrid avsätter regionregeringen med Puigdemont i spetsen. Dessutom upplöser man det katalanska parlamentet. Rajoy betonade att meningen inte är att upphäva självstyret i Katalonien, utan att återgå till en normalitet så fort som möjligt.

– Vi anser att det är angeläget att lyssna på alla Kataloniens medborgare, så att de kan avgöra sin framtid och att ingen kan sätta sig över lagen å deras vägnar, säger Rajoy i ett tv-sänt tal.

Han meddelade också att det blir nyval den 21 december i år i Katalonien. Spanska regeringen har bett författningsdomstolen att ogiltigförklara det beslut som fattats av regionparlamentet i dag i Katalonien om självständighet. Det är till den domstolen en rad katalanska beslut har överklagats de senaste åren när det gäller de olika stegen separatistpolitikerna tagit för självständighet. Den regionala polischefen i Katalonien avsätts också.

Åtgärderna att avsätta Kataloniens regering och polischef var väntade, liksom att ett nyval till regionparlamentet skulle hållas inom kort.

Kataloniens största självständighetsrörelse ANC har manat offentliganställda att inte lyda order från Madrid och att utöva "passivt motstånd". Även regionpresidenten Carles Puigdemont manar anhängare att inte ta till våld.

Spaniens författningsdomstol inledde omedelbart processen emot den katalanska självständighetsdeklarationen. Riksåklagaren och andra parter har nu tre dagar på sig att lämna in inlagor, rapporterar Reuters.

Samtidigt meddelar det spanska åklagarämbetet att åtal mot Carles Puigdemont för uppror kommer att lämnas in i nästa vecka. Enligt spansk lag kan uppror straffas med upp till 30 år i fängelse. Liknande anklagelser kan komma att riktas mot andra medlemmar i regionregeringen och parlamentet.