Lund

Maraton för klimatet över hela världen

2:02 min

Climathon är ett maraton för klimatet, där unga forskare och andra eldsjälar på mer än 100 platser över hela jordklotet låser in sig i 24 timmar för att försöka hitta nya idéer för att rädda klimatet. Det här pågår bland annat i Lund.

Ett 60-tal eldsjälar har övernattat och tänker nytt. Colombianska Dana Vigala och svenskdanska Katrine Jalgensen är två av deltagarna i Lunds Climathon som har pågått mellan fredag klockan elva och lördag klockan elva.

– Vi identifierar det som är problematiskt, och förhoppningsvis kommer vi att hitta någon bra lösning, säger Dana Vigala.

– Vi planerar att sova i skift, säger Katrine Jalgensen.

Det hela leds av Susanna Bruzell från Lunds universitet och Ulrika Wedin från Lunds kommun, som också övernattar i Vattenhallen, där Climathon håller till.

– Målet är att få fram innovativa lösningar som kan öka solenergiproduktionen och förhoppningsvis lösningar som vi kan ta vidare efter climathon, säger Susanna Bruzell.

– Det här är inte bara något roligt som händer under 24 timmar, även om det är det också, men tanken är ju att vi ska kunna ta de här förslagen vidare, förklarar Ulrika Wedin.

Det här är tredje året för satsningen som finansieras av EU och snabbt har spritt sig över världen.