Madrid tar makten i Katalonien

1:06 min

Carles Puigdemont är från och med i dag inte längre regionpresident i Katalonien. Katalonien styrs nu officiellt av Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria.

Det slås fast i El Boletín Oficial del Estado — den statliga bulletin som publicerar regeringsbeslut.

Även de flesta ledamöterna i det katalanska parlamentet fråntas sina uppdrag, då premiärminister Mariano Rajoy har utlyst nyval i regionen till den 21 december.

Dessutom förlorar uppskattningsvis 150 andra funktionärer såsom rådgivare, kabinettschefer och kommunikatörer inom det katalanska styret sina jobb, konstaterar tidningen La Vanguardia.

För tillfället kommer centralregeringen inte att handgripligen stoppa dem från att gå till sina jobb. Men man låter förstå att de, om de dyker upp på sina arbetsplatser, riskerar att ställas inför rätta för usurpation, att olagligen tilltvinga sig makt.

Besluten är en del i de exempellösa åtgärder som centralregeringen i Madrid i går fick grönt ljus från senaten att genomföra. Detta efter att det katalanska regionparlamentet röstat igenom en resolution om att Katalonien ska bilda en egen stat.

Puigdemont har rätt till avgångsvederlag och förmåner som normalt sett tillfaller ex-regionpresidenter. Men det betraktas som osannolikt att han kommer att drista sig till att ansöka om dessa.

Men Madrid nöjer sig inte med de skalperna. Man sparkar även Josep Lluís Trapero, chefen för Kataloniens polisstyrka Mossos d’Esquadra. "Los Mossos" har anklagats för att inte ha lytt order om att stoppa den folkomröstning om självständighet som Puigdemonts regering lyckades driva igenom den 1 oktober, trots stundtals våldsamt ingripande från nationell polis.

Nu träder centralregeringen in och tar över ansvaret för de katalanska institutioner vars makt man upphävt — men som formellt sett fortfarande beskrivs som autonoma. Det är ännu oklart exakt hur det styret kommer att organiseras. Men troligen kommer ansvaret att läggas hos tjänstemän under olika regeringsdepartement, skriver La Vanguardia.

Regeringen har även bett författningsdomstolen att annulera samtliga resolutioner som regionparlamentet röstade igenom på fredagen, inklusive den historiska självständighetsförklaringen.