Hårda vindbyar stoppade gotlandsfärjorna

Nattens hårda vindbyar börjar nu sakta lugna ner sig något. Klockan fyra på måndagsmorgonen blåste det fortfarande upp mot 28 m/s i vindbyarna över norra Gotland.

Mest blåste det i Fårösund med 34 m/s i vindbyarna mellan klockan 6 och 8 på söndag kväll. Det fick till följd att Fåröfärjan fick ställas in under kvällen från klockan fyra till klockan 22.

Flera turer med Destination Gotlands färjor mellan Visby,  Nynäshamn och Oskarshamn måste ställas in.

Färjan klockan 07 på måndagsmorgonen från Visby till Nynäshamn blev inställd. Och färjan som skulle gått från Oskarshamn senarelades till halv tolv på måndag förmiddag. 

Flera träd har blåst över vägen och under två timmar var vägen mellan Visby och Tingstäde avspärrad, sen ett träd lagt sig över vägen i Bro. Polisen fick åka ut och varna trafikanter till dess trädet kunde tas bort. Träd har också spärrat vägar i Sanda, Fröjel och på Fårö.

Flera plåttak har varit på väg att ge sig av i blåsten, bland annat i Lye och Sproge. Och även i Visby innerstad har lösa föremål farit runt i de hårda vindbyarna.

Omkring 2 000 passagerare berörs av den inställda färjetrafiken, uppger helagotland.se.

– Vi har blåsigt väder över Sverige men kommer inte riktigt upp i de nivåerna som det varit för Danmark och ner över kontinenten, konstaterar Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

För alla Sveriges kuster och Vänern råder klass 1-varning för kuling. För Gotland har SMHI utfärdat klass 1-varning för mycket hårda vindbyar, med upp till 21—23 meter per sekund i byarna.