
Låst läge i tyska förhandlingar
I Berlin har koalitionsförhandlingarna kört fast i de mest omstridda frågorna.
I morgon samlas företrädarna för de fyra partierna på nytt för att försöka lösa upp knutarna i klimat- och flyktingpolitiken.
Redan den andra förhandlingsdagen blev det tydligt hur långt ifrån varandra parterna står:
– Det återstår ett stort behov av samtal, konstaterade kristdemokraternas generalsekreterare Peter Tauber.
Invandringen splittrar
I klimat- och energifrågan står de gröna fast vid en snabb avveckling av kolkraften och vill se ett slutdatum för fossildrivna fordon år 2030. Där har de både kristdemokrater och liberaler emot sig.
Men ännu knepigare är frågan om asyl och migration där konstellationerna är annorlunda men positionerna mer låsta. Den kristdemokratiska partialliansen vill skicka ett tydligt budskap om att migrationen till Tyskland måste begränsas. Skulden för deras historiskt dåliga valresultat läggs till stor del på flyktingpolitiken och förbundskansler Merkels beslut att ta emot de stora mängder människor som var på flykt hösten 2015.
Liberalerna kritiska
Skärpningar på asylområdet med bland annat stopp för familjeåterförening och en övre gräns för antalet flyktingar är både de gröna och liberalerna emot. Och deras krav på en invandringslag för att öppna upp för en reglerad migration vänder i sin tur kristdemokraterna sig emot.
När parterna återsamlas vid förhandlingsbordet kommer blickarna att riktas mot Merkel för att se om hon lyckas använda sin erkänt skickliga förhandlingsförmåga för att få de motstridiga viljorna att närma sig varandra – eller om bakslaget i valet har försvagat hennes handlingskraft.
Höger-höger i Österrike
I grannlandet Österrike går koalitionsprocessen desto smidigare. De konservativas ledare och blivande förbundskanslern Sebastian Kurz och ledaren för det högerpopulistiska frihetspartiet Heinz-Christian Strache överöste varandra med lovord. I flyktingpolitiken, som också dominerade den österrikiska valrörelsen, är de överens om hårdare tag.
Sedan FPÖ har gått ifrån sin EU-fientliga hållning utgör inte heller den frågan något hinder för en höger-höger-koalition i Österrike, som ska hålla i EU-ordförandeskapet andra halvan av 2018.