Moskva minns Stalins offer

2:15 min

I år är det 80 år sedan runt 20 miljoner människor dödades under Stalins terror, och i dag invigs i Moskva ett nytt minnesmärke till offren för Sovjetsystemets terror, med den ryske presidenten Vladimir Putin närvarande. Men när offrens namn traditionsenligt i går lästes upp i centrala Moskva fanns inte presidenten där.

– Jag minns, jag minns till och med när de kom och hämtade honom 1:a november 1937, jag var var åtta år när pappa och min farbror greps, berättar 88-årige Giorgij Fillipov, om dagen då han för sista gången såg sin pappa.

Pappan Simon Fillipov är ett av nära 20 miljoner offer för "den stora terrorn", som inleddes för 80 år sedan av Josef Stalin.

Giorgij Fillipovs pappa dog som majoriteten i läger där hårt arbete och svält dödade de flesta. Men farbrodern avrättades med nackskott, liksom runt en miljon andra under de värsta åren, 1937-1939.

I går hölls den årliga ceremonin då offrens namn, yrke, ålder och hemort läses upp under tolv timmar vid Solovetskijsstenen i centrum av Moskva, en sten till minne av offren.

I dag ska ännu ett minnesmärke avtäckas i närvaro av presidenten Vladimir Putin. Putin har däremot aldrig deltagit i namnceremonin, som människorrättsorganisationen Memorial anordnar.

Memorial är idag stämplade som utländska agenter, trots sin nyckelroll för att dokumentera offren för den stora terrorn.

I karelska Petrozavodsk hålls sen nästan ett år Memorials ansvarige fängslad i något som Memorial kallar en skådeprocess.

Hans namn nämndes också vid läsningarna i går.

– Frihet för Jurij Dmitrijev och alla politiska fångar, upprepades av många.

Kön ringlade lång hela söndagen av människor, som ville läsa upp namn och minnas. Men Giorgij Fillipov, som satt vid sidan av med ett foto av sin far runt halsen tycker att det är för lite kunskap om terrorns offer.

– Inte alla minns, vi måste prata om detta och många unga känner inte till det. Vi måste berätta i skolorna så att det inte händer igen, säger han.

Samma farhåga hördes från många andra, som 72-åriga Viktoria, som läste upp sin avrättade farbrors namn.

– I dag är det inte en massrepression, men du kan döda någon på en bro nära Kreml utan vidare. Det är en ny typ av repression och så länge säkerhetstjänsten tillåts vara med och styra landet kommer det vara så, säger Viktoria.