Säkerhetsbrister på smarta prylar

1:46 min

Internetuppkopplade kylskåp och glödlampor kan innebära en säkerhetsrisk, enligt säkerhetsforskare.

Enligt säkerhetsforskaren Dan Demeter är det mycket vanligt att det sker försök att hacka dem.

– Vi fick omkring 14 miljoner försök och vi märker att ett antal av de här försöken kommer från andra enheter som infekterats. Det är som en dominoeffekt, om sårbara enheter kopplas direkt till nätet sprids det vidare, säger Dan Demeter.

Hans lockbeten är små datorer som utifrån ser ut just som den typen av prylar som hackare har intresserat sig för. Under det senaste året har han sett 10 000 försök varje vecka.

Prylarna går under samlingsnamnet, sakernas internet, och det kan till exempel vara ett kylskåp med uppkoppling till nätet. När man står i butiken kan man då kolla om det finns ketchup kvar hemma. 

Det blir också allt vanligare i företagsvärlden med till exempel uppkopplade sensorer eller smart lagerhantering. 

Men det finns alltså de som vill ta över kontrollen över prylarna och fjärrstyra dem över nätet för helt andra syften. Det kan användas för att skicka spam eller stjäla bankinloggningar. Men det vanligaste är att de utnyttjas för överbelastningsattacker som sänker hemsidor. 

För ett år sedan användes hundratusentals kapade prylar av sakernas internet av den här sorten i en attack som sänkte stora tjänster som Twitter och Spotify liksom regeringen.se. 

Förra veckan avslöjades ett nytt sådant nätverk med kapade prylar av säkerhetsföretaget Checkpoint. Det har ännu inte använts i en attack men där ingår redan miljontals prylar och det växer snabbt.

Att säkerheten brister i den här nya typen av saker har kritiserats ett tag. Alla enheter är inte usla men det finns skräckexempel och det är svårt att veta vad man ska lita på när man står i butiken. 

Enligt Dan Demeter är det största problemet att de inte uppdateras eftersom användarna inte vet hur man gör, och tillverkarna ser inte till att göra dem enkla eller per automatik. 

Så för att få bukt med problemet behöver alltså både användare och tillverkare skärpa sig, säger Dan Demeter.

– Både användarna och tillverkarna måste ändra sin attityd.