Sverige har 65 000 skyddsrum – Ekots reporter har besökt ett av dem

2:06 min

De 65 000 skyddsrum som finns runt om i landet räcker inte till om Sverige skulle angripas. Nu vill MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att det ska byggas fler.

I Falu kommun finns drygt 400 skyddsrum, de flesta i tätorten. Ekot har besökt ett av dem tillsammans med kommunens beredskapssamordnare.

Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader och fastighetsägarna har rätt att i fredstid använda skyddsrummen som helt vanliga lokaler. Vid behov ska rummen kunna ställas i ordning på max två dygn.

I skyddsrummet i källaren på Västra skolan i Falun är tillfälliga mellanväggar uppsatta och runt om i lokalens olika rum står nya skolbänkar och gamla möbler.

– Jag gissar att på 48 timmar så är det här urstädat, gott och väl. Det kanske ser ut att vara mycket men det går fortare än vad man tror, säger Falu kommuns beredskapssamordnare Tommy Albinsson.

MSB ansvarar för tillsynen av landets skyddsrum och nu vill de att 50 000 nya platser ska byggas på tio år, till en kostnad av två miljarder kronor.

Det är regering och riksdag som beslutar om byggnation av nya skyddsrum. Justitieminister Morgan Johansson säger att det finns pengar för detta redan nästa år:

– Nu för första gången på många år sätter vi av pengar till det civila försvaret, över 400 miljoner redan nästa år, säger Johansson.

Varför har man inte byggt skyddsrum under de senaste 15 åren?

– Det var ju så att man gjorde andra säkerhetspolitiska bedömningar, och det som har hänt efter det är att det säkerhetspolitiska läget har försämrats, säger Johansson.

I Falun finns knappt 46 000 stycken skyddsrumsplatser till en befolkning på drygt 58 000. Men Beredskapssamordnaren Tommy Albinsson tycker inte att det finns någon anledning till oro.