RECENSION - KONST

Konst och klimat i stormens öga

2:19 min

Konstnärsduon Bigert & Bergström har jobbat ihop sedan 1980-talet och är nu aktuella med både bok och utställning. Sammanfattningar av ett 30-årigt samarbete som tidigt intresserade sig för klimatfrågor och teknologi.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: I stormens öga
Plats: Artipelag
Tid: 27 oktober 2017 - 25 februari 2018

Sedan industrialismen är mänskligheten en faktor att räkna med i ekosystemet. Antropocen är en benämning på det, och namnet på den geologiska epok i vilken människan gör bestående avtryck på jordens yta.

Världens fattigaste befolkning är också den som gör minst avtryck - ju mer konsumtion, desto större miljöpåverkan. Därför går det inte att komma ifrån att rummet, och platsen, utgör en iögonenfallande inramning till den här utställningen, som ska handla om klimat. Den luxuösa privatägda konst- och konferensanläggningen Artipelag, där bara handfatet i besökstoaletten är stort som en relaxavdelning, kan få det mest ödmjuka konstverk att verka storvulet.
I de stora utställningsrummen är det nästan som att tallarna utanför trycker sig mot de jättelika fönstren för att också få ta del av vad som påstås härinne om naturen.

Och vad är det som sägs då?
I Bigert & Bergströms berättelse om väder och klimat, som vuxit fram under 30 års samarbete, så är de själva huvudaktörerna. Vi får följa dem som två upptäcktsresande och ta del av platser de varit på bland annat genom 360° panoramabilder som monterats på stora molekylliknande klotskulpturer.

De har också gjort en film, med tillhörande skulpturer, som i mångt och mycket handlar om medelålders män som uppfinner grejer för att stävja naturfenomen, eller skydda sig mot dem. Till exempel en amerikan som uppfunnit ett stormsäkert betongskyddsrum, eller en ryss som konstruerat en trattformad tornado-dammsugare.

Konsthallen påstår att utställningen handlar om klimat. Då kanske man förväntar sig att den ska handla om exploatering av naturresurser, klimatflyktingar och vad som behöver göras för att vända utvecklingen.
Men den bild som träder fram i Bigert & Bergströms konst handlar snarare om människan som blivit besatt av väderleksrapporten. En satir över begäret att förutspå och kontrollera naturen.