Kommunerna använder extratjänster olika

1:45 min

Det är stora skillnader i hur kommunerna utnyttjar de pengar regeringen fördelat ut till extratjänster inom välfärden. Till exempel var 28 personer anställda i Botkyrka i september i år, samtidigt som det i grannkommunen Huddinge var elva anställda.

– Det är viktigt för mig att jag har en riktig lön och det känns bra att jag hittat jobb här. Jag betalar skatt till staten och jag är fri, säger Abdul Komaki.

Abdul Komaki har jobbat på Verdandi i Botkyrka i två och ett halvt år. Den senaste tiden är han anställd på en så kallad extratjänst. De riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa och staten betalar 100 procent av lönekost­naden när den anställda jobbar heltid.

För Abdul Komaki har det bland annat handlat om att komma in i språket, något han tycker är svårt.

– När man blir gammal blir också huvudet gammalt. Språket fastnar liksom inte i huvudet, säger Abdul Komaki.

Sedan starten för snart två år sedan har nästan 5000 personer anställts i länet på en så kallad extratjänst. Men det skiljer sig en del i hur kommunerna utnyttjar stödet.

I Botkyrka har nästan 250 personer anställts på en extratjänst, i grannkommunen Huddinge är det ungefär hälften så många, 120 personer. I Järfälla har enligt arbetsförmedlingen drygt 900 personer fått jobb genom extratjänsterna.

– Alla åtgärder för att få människor i jobb är bra för en kommun, säger socialdemokraten Claes Thunblad som är Kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

– I Järfälla är vi nere i nivåer som vi inte varit i på 25 år på människor som går på socialbidrag. När det gäller extratjänsterna är det kanske det bästa verktyg som vi har för att snabbt integrera, och snabbt få folk in i jobb.