Polis

Massiv kritik: Grannsamverkan har slutat att fungera

2:51 min

Svårt att få kontakt och information - många länsbor anser att polisens arbete med grannsamverkan inte fungerar längre.

Försämringen började när den nya polisorganisationen kom till för drygt två år sedan.

– Vi får ju ingen information. Förut fick man information. Även om det inte var sådant som var just här i byn så var det någonting som vi läste och hade det varit något här så skulle det varit information, säger butiksägaren Maria Gerling i Rätan.

– Det är ju en trygghet för hela byn.

Maria Gerling har sin livsmedelsbutik på östra sidan av Rätansjön. Hon är en av alla cirka 120 personer som är med i det brottsförebyggande nätverket Grannsamverkan som sedan länge finns i många av orterna i området. På andra sidan sjön bor Kent Rosenqvist. Han är en av de drivande krafterna i området och har varit med och satt upp stora grannsamverkansskyltar i flera byar, men han tycker att det blivit mycket sämre på sistone.

– Jag trodde då när närpolisreformen kom att man skulle utöka den här biten med närpoliser och grannsamverkan. Men det har tyvärr blivit tvärtom, säger han. 

På vilket sätt?

– Nu hör man ju aldrig av dom.

Som P4 Jämtland rapporterat om så har den prisade polisen Birgitta Persson sagt upp sig i protest efter att samordnartjänsten för grannsamverkan togs bort då den nya polisorganisationen kom till 2015.

Nu är det istället områdespoliserna i respektive kommun som har ansvaret. Men många som är med i grannsamverkan i länet har hört av sig till P4 Jämtland och bekräftar att samarbetet med och information från polisen fungerar dåligt i dag.

Kent Rosenqvist oroar sig för att folk inte längre orkar bry sig. 

– Jag har nu hört att intresset falnar. Nu när man inte hör någonting. Det är ju tråkigt för det är ju en del byar som har mörkt på kvällarna och då är det ju viktigt att man håller koll på varandra.