Så ska buslivet i Sätra stävjas

1:30 min

Polisen och Gävle kommuns politiker enades i dag om åtgärder som ska göra bostadsområdet Sätra i Gävle tryggare. Bakgrunden är oroligheter som fyrverkerier inne i Sätra Centrum, stenkastning och så sent som i måndags skottlossning med luftvapen mot en kvinna.

Enligt Kommunstyrelsens moderata ordförande Inger Källgren Sawela är det ungdomsgäng som ligger bakom buslivet i Sätra:

– Det finns några ledande barn och ungdomar som känner sig missnöjda med samhället. Det är de som försöker göra saker som väcker uppmärksamhet, säger hon.

Hur allvarlig är situationen?

– Jag bedömer den inte som särskilt allvarlig! Däremot skulle den kunna bli det om vi inte vidtar åtgärder och det ska vi göra nu, säger Inger Källgren Sawela.

Nyckelordet för dessa åtgärder är "samverkan". Skolan, socialförvaltningen, BIG, fritidsgården, näringslivet och föreningarna i Sätra har vid ett möte med politikerna enats om att under ett ett halvår dra åt samma håll för att stävja oroligheterna.

Även polisen ska öka sin insatser i Sätra lovar Per Ågren, Polisområdeschef i Gävleborg:

– Vi ska avsätta den resurs som vi har möjlighet att lokalisera mot Sätra, säger han.

Per Ågren understryker att bostadsområdet Sätra INTE utgör ett så kallat "särskilt utsatt område" och därför inte heller kan motivera en tilldelning av fler poliser till Gävle. Samtidigt delar han kommunalrådets åsikt om att det är viktigt att i tid förhindra att Sätra utvecklas till ett sådant.

– Ja det är det som det handlar om och precis vad vi nu ska jobba för. Men om vi ska klara det måste vi nu sätta fokus på området och sannolikt under en tid satsa extra resurser, säger han.

Den moderate riksdagsmannen Lars Beckmans förslag att sätta in militär i oroliga bostadsområden avfärdas emellertid kategoriskt av partikollegan Inger Källgren Sawela:

– Det är inget som jag står bakom överhuvudtaget! Den enda rätta vägen är att skapa relationer mellan vuxna och de barn och ungdomar som i dag känner att de vare sig syns eller hörs.