Fritidsverksamhet

Unikt projekt ska få fler barn i rörelse

6:50 min

Totalt 650 barn i åldern 6-9 år, från fyra utvalda fritidshem i Östersunds kommun, kommer att få åka skidor under minst en dag i veckan.

Projektet "Alla barn har rätt" bygger på Barnkonventionens artikel 31 och är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige, Håll Sverige Rent, Östersunds kommun med flera.

Varje barn har rätt till lek, vila och fritid.

Syftet är att göra fysisk aktivitet och lek på snö tillgängligt för fler - oavsett bakgrund och förutsättningar.

– Vi märker redan nu att det finns ett stort intresse, säger Charlotta Bürger Hyllienmark, projektledare på Svenska Skidförbundet.

De fyra utvalda fritidshemmen i Östersund är: Arnljotskolan, Körfältsskolan, Tavelbäckskolan och Vallaskolan. Under veckorna 5-8 kommer barnen att få åka skidor under minst en dag i veckan. Utrustning kommer då finnas att låna för de barn som inte har egen.

Projektet inleds under november med utbildning för fritidshemspersonal, föreningar och gymnasieelever på barn- och fritidsprogrammet.

Varför får endast fyra fritidshem vara med?

– Det här är som ett pilotprojekt, vi kommer se det här långsiktigt och det ska vara hållbart. Till nästa år kommer vi utöka, vi kommer också utöka till fler kommuner. Men Östersund får bli vår arena att prova och iscensätta detta, säger Charlotta Bürger Hyllienmark.