Plastbråk mellan Honduras och Guatemala efter filmer på massiva föroreningar

1:22 min

De senaste veckorna har hundratusentals plastartiklar flutit iland längs Honduras kust. Bilder tagna av en brittisk fotograf visar hur stora områden av havet är täckt av flytande skräp. Honduras regering kräver nu att grannlandet Guatemala slutar förorena den flod som är ursprunget till miljöförstörelsen.

Man ser inte längre vattenytan i floden Motagua. En mobilfilm på internet visar hur miljoner plastprodukter strömmar förbi.

Avfallet kommer från Guatemala Citys utkanter – och rinner sedan rakt ut i Karibiska Havet.

– De senaste veckorna har stränderna svämmats över av plast. Guatemala satte upp en havsbarriär som skulle stoppa skräpet från att nå Honduras kuster, men den har brustit eftersom det kommer sådana enorma mängder, säger borgmästaren i kuststaden Omoa till honduransk TV.

Problemet är inte nytt, men fick förnyad aktualitet när en brittisk naturfotograf nyligen spridde bilder på plasthavet i sociala medier.

Honduras har tidigare hotat att stämma Guatemala för nedskräpningen, men drog tillbaka anmälan när Guatemala lovade att rensa upp i floden som delar länderna.

Men sedan dess har ingenting har hänt, och efter de senaste dagarnas medieuppmärksamhet har Honduras utrikesminister återigen gått ut och hotat att dra grannlandet inför rätta.

Det är bara några dagar kvar till klimatmötet i Bonn. En av de frågor som ska diskuteras där är just frågan om hotet mot världshaven och det marina livet.