Malmö

"Flykten från Sverige" - en virtuell reality upplevelse

1:57 min

Hur skulle det vara om du var ett barn och kriget bröt ut i Sverige? Vart skulle du fly? Vem skulle ta emot dig? Nu kan du få uppleva scenariot.

Första november har Virtual Reality-upplevelsen "Flykten från Sverige" premiär på Stadsbiblioteket i Malmö. Med ny filmteknik och VR-glasögon har filmskaparna tagit fram en upplevelse om hur det är att som litet barn behöva fly från ett Sverige i krig. Kulturnytt träffade Fitore Osmanaj i Malmö, en av tre filmskapare som jobbat fram konceptet.

Det är ett projekt där man får uppleva hur det är att vara ett litet barn på flykt från krig. Det är programmerat till tre olika scenarion för att ge folk en helhet hur krig faktiskt kan se ut. Att alla faktiskt inte klara sig.

- Många pratar om närhetsprincipen när man pratar om krig. Vi har vi valt att vända på det och visa på hur det skulle kunna se ut om kriget faktiskt var i Sverige i stället.

I flykten från Sverige får man genom ett barns öga uppleva hur det skulle kunna se ut. Genom att ta på dig dina VR-glasögon befinner du dig plötsligt i en krigszon i Malmö.

- Sedan är filmen inspelad i 240 grader så man kan se upp och ner och även åt sidorna, säger Fitore Osmanaj.

Producenten Fitore Osmanaj förklarar att du sitter på en datastol som är rörlig så att man ska uppleva så mycket som möjligt. Det är dina rörelser som bestämmer vart du hamnar här näst. Vissa får ett lyckligt slut och andra inte. Antingen hamnar du i Danmark eller i Tyskland eller så fastnar du bland terrorister i Sverige.