Storbritanniens försvarsminister avgår

1:05 min

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon avgår, det bekräftas nu av en talesperson för försvarsdepartementet. Han avgår efter anklagelser om olämpligt uppträdande mot en kvinnlig journalist 2002.

I spåren av kampanjen #metoo har flera parlamentsledamöters beteende ifrågasatts. Premiärminister Theresa May har efterlyst hårdare regler.

I brittiska medier spekuleras det nu om att Michael Fallon kan bli den första i en rad av politiker som faller efter den senaste tidens anklagelser och rykten om sexuella trakasserier i det brittiska parlamenetet. Metoo kampanjen har öppnat slussarna även där.

Michael Fallon har anklagats för att ha tafsat på en radiojournalist under en middag för 15 år sedan. Vid middagen ska han ha lagt sin hand på kvinnans knä, skriver The Telegraph.

Fallon har medgivit att händelsen inträffat och säger att han har bett journalisten om ursäkt.

Men det finns också ytterligare, mer färska anklagelser, mot honom, uppger brittiska medier.

På onsdagen valde han att lämna in sitt avskedsbrev till Theresa May. I det skriver han bland annat att han tidigare har uppträtt på ett sätt som inte har nått upp till de höga krav som kan förväntas av någon som representerar den brittiska militären.

I sitt svar tackar Theresa May honom för hans insats som minister, skriver AFP.

Hon skriver vidare att hon uppskattar "det allvarliga sättet på vilket du har övervägt din situation" och att Fallon vill föregå med gott exempel för de som tjänstgör inom militären.

För Theresa May är det ett tung besked att Fallon försvinner. Han har varit lojal under en stormig tid då May haft svårt att lita på sina ministrar.

Theresa May har sagt att hon har nolltolerans mot sexuella trakasserier. Ord som hon kan få äta upp eftersom ytterligare en av hennes mest lojala ministrar också anklagas för att gjort bort sig. Han är än så länge kvar i regeringen.

Michael Fallon ska fortsätta att arbeta som parlamentsledamot.