Politik

Sverigedemokrater kritiseras för Syrienresa

1:02 min

SD:s riksdagsledamöter Markus Wiechel från Norrköping och Martin Kinnunen är i Syrien, ditbjudna av landets regering. Enligt en syrisk nyhetsbyråartikel har de beklagat den svenska regeringens "neutrala ståndpunkt kring Syrien".

Enligt en syrisk nyhetsbyråartikel har de beklagat den svenska regeringens "neutrala ståndpunkt kring Syrien" och kritiserat sanktionerna mot landet, rapporterar Aftonbladet.
– Det har blivit förvrängt, säger Markus Wiechel, en av SD:arna, till Dagens Nyheter. Martin Kinnunen är den andra sverigedemokraten som är med på resan. Han säger till Ekot att de har blivit felciterade.

– Det är helt felaktigt och detta påtalade vi så snart vi fick möjlighet, att det här är en felaktig artikel, och vi vill att den korrigeras.

Hör Martin Kinnunen i spelaren ovan.

Resan kritiseras av svenska regeringen som påpekar att riksdagsledamöternas riskerar att just utnyttjas i propagandasyfte.
– De två har varit i kontakt med UD inför sin resa, och då blivit tydligt avrådda från att resa, säger Annika Söder, kabinettssekreterare hos utrikesministern, till Aftonbladet.

SD:arna hävdar att de blivit felciterade i artikeln, publicerad av statliga Syrian Arab News Agency. Enligt Martin Kinnunen, den andre riksdagsledamoten, har de snarare "beklagat västs oförmåga att hitta en lösning på den här konflikten".

Även Moderaterna är kritiska till resan. "Det här är olämpligt. Det riskerar att legitimera den hänsynslösa regimen", heter det i ett skriftligt uttalande av Karin Enström, partiets utrikespolitiska talesperson.