Historikern som utmanar partiets hjältar i Kina

11 min

Vid den stora partikongressen i Peking nyligen talade Xi Jinping upprepade gånger om det kinesiska kommunistpartiets historiska uppdrag och kommande hundraårsjubileum. Men partiets historieskrivning stämmer inte alltid överens med historisk forskning – och den som påpekar det kan få betala ett högt pris.

Sveriges Radios korrespondent i Peking, Hanna Sahlberg, har träffat historikern Hong Zhenkuai som förkastar skolböckernas kapitel om ”De fem hjältarna på Vargtandsberget”.

Hör även en intervju med Oscar Almén, statsvetare vid Uppsala universitet med fokus på Kina

Kommunistpartiet, som styr Kina genom ett fast grepp om både stat och näringsliv, hämtar legitimitet ur en egen historieskrivning som börjar med revolutionens hjältar och sägs fortsätta oavbrutet fram till Xi Jinping och hans löften om ekonomiskt välstånd för hela folket.

– Jag pekas ut som den nya erans landsförrädare, säger historieforskaren Hong Zhenkuai, och visar upp en tidskrift som ges ut av Befrielsearméns mediabolag.

På omslaget står rubriken: Vem kan tiga när kulorna riktas mot hjältarna?

– På nätet är formuleringarna ännu grövre, berättar historikern Hong Zhenkuai när jag träffar honom på ett kafé nära Kinas nationalbibliotek i Peking.

Forskaren har retat upp självutnämnda patrioter genom att ifrågasätta en av den nationalistiska skolundervisningens grundläggande berättelser – ”De fem hjältarna på Vargtandsberget” som finns i alla kinesiska läseböcker för årskurs fem.

Fem revolutionära soldater ska ha tagit sin tillflykt till en bergstopp för att skydda sitt kompani från förföljande japanska soldater, och sedan kastat sig ut för klipporna hellre än att låta sig tas till fånga. Två ska ha överlevt och hyllas som hjältar medan de som dog hyllas som martyrer.

– Mycket av det som sägs i det här kapitlet stämmer inte med historien, säger historikern Hong Zhenkuai.

Genom att undersöka platsen där hjältarna ska ha hoppat, tidigare källmaterial och de dagliga förteckningarna över döda, försvunna och tillfångatagna både i kommunistpartiets armé och den japanska armén har han kommit fram till att de fem knappast var fem utan sju, att inga ögonvittnen kan ha sett dem från den plats som påstås och att ingen bör ha överlevt om de hoppat därifrån.

Men att kapitlet som funnits i läseböckerna sedan 70-talet skulle skrivas om verkar mindre troligt nu än på länge. Sedan Xi Jinping kom till makten har utbildningsmyndigheten utökat undervisningen om befrielsearméns hjältar i kriget mot Japan.

– Ingen tycker längre att revolution är bra, så partiet behöver det antijapanska kriget för att hävda sin historiska rätt att styra Kina, säger forskaren Hong Zhenkuai, som offentligt har kallats för ”en japansk lakej”.

Och sonen till en av de så kallade martyrerna från Vargtandsberget har satt igång en en kraftfull motkampanj och stämt Hong Zhenkuai för förtal.

– Som son till en av martyrerna hör han till dem som har tjänat på hjältemyten, han gick själv med i armén och är nu ordförande i Vargtandsbergets forskningssällskap för röd kultur, säger Hong Zhenkuai.

Han är orolig för att samhället tycks ge speciella privilegier till ett slags röd adelsklass, som liksom Xi Jinping själv är född i familjer som anses ha tjänat revolutionen – och därmed kommunistpartiet i sin nuvarande form.

Historieforskaren dömdes av domstolen till att betala en tidningsnotis som förklarade att han gjort sig skyldig till förtal och dessutom ”skadat de allmänna intressena”.

Trots det låter han sig inte skrämmas. Nu har han själv stämt de medier som anklagat honom för förräderi på grund av hans forskningsresultat. Han ser det som en principsak.

– Jag vill veta om militärens medier står under lagen eller om de har speciella privilegier, säger Hong Zhenkuai.

Men oavsett hur domstolarna kommer att döma fortsätter kommunistpartiets delvis mytiska förflutna att utgöra en grundpelare i undervisningen. I de senaste riktlinjerna för utbildning från dagis till universitet, som kom i september, skriver den kinesiska regeringen att ”hjältarna ska användas som ledande exempel” i undervisningen.

Och den här höstterminen repeterar omkring 16 miljoner femteklassare kapitlet om de fem hjältarna på Vargtandsberget.