Samhälle

Har du rakat din mustasch?

3:00 min

November är månaden när Mustaschkampen och Movember drar igång. Syftet är att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer som varje år drabbar 10 000 män i Sverige.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och nära 100 000 män i Sverige lever med diagnosen, enligt Prostatacancerförbundet.

– Det är viktigt för många att få en samtalspartner som är oberoende. Vi kan dela med oss av våra erfarenheter och hur vi valt att tackla den mentala biten som är det svåra, säger Gunnar Ersbo, ordföranden för Jämtgubben, som är en stödförening för prostatacancer i Jämtlands län.

Gunnar Ersbo själv fick diagnosen prostatacancer år 2009 och har sedan dess opererats.

Mustaschkampen är en årlig kampanj som pågår under hösten/vintern till förmån för prostatacancer och manlig hälsa. Den sätter igång i november varje år. Syftet med kampanjen är att samla in pengar till forskning om sjukdomen samt driva opinionsbildning för en bättre prostatacancervård.

Samtidigt drar kampanjen Movember igång, där en aktivitet för att visa sitt stöd för arbetet mot prostatacancer är att raka av sig skägg och mustasch i början av november och sedan låta det växa ut under en månad.

På bilden ses P4 Jämtlands medarbetare Leif Landin, Björn Djurberg och Filip Gustafsson Högman som på torsdagen slätrakade sig för uppmärksamma arbetet mot prostatacancer.

Läs mer om Mustaschkampen på Prostatacancerförbundets webbplats.