Linköping

Digital utveckling i fokus på Kulturarv Östergötland

2:22 min

Det blir allt vanligare att kulturarvet digitaliseras. Och det är just den digitala utvecklingen som är temat i dag på Kulturarv Östergötland.

– Det är en dag för oss som är nördar i kulturarv, säger Anja Praesto, verksamhetssamordnare på Kulturarv Östergötland.

Seminariedagen arrangeras två gånger per år. Här på Östergötlands museum i Linköping samlas bland annat hembygdsföreningar, arkiv, museum, bibliotek och privatpersoner. På schemat i dag står för första gången en praktisk övning där deltagarna får spela in filmer med mobiltelefonen om sig och sin verksamhet.

En annan punkt handlar om en ny samarbetsportal för att ena alla som jobbar med kulturarv i länet. På webbsidan kan man skapa ett konto och dela nyheter, lägga upp kalendarier och göra QR-vandringar. Janne Boman, teknikutvecklare på Kulturarv Östergötland, visar QR-vandringen i sin mobil.

– Den tar sex timmar att göra och det är sex platser i Norrköping med bilder från då och nu. Nytt i portalen är att man kan tona mellan bilder från dåtid och nutid, säger han.

Vad är den största digitala utmaningen?

– Att vi har så mycket material, säger Anja Praesto och ger alla papper i arkiven och föremål på museum som exempel.

– Vi har ett grundarbete, och det är utmaningen. Det handlar om att fotografera, skriva dokument och hitta ett system som är gemensamt och tydligt så att vi hittar.