Fackets kritik: Volvo Cars satsar för lite på svenska fabriker

1:07 min

Facket IF Metall på Volvo Cars tycker att företaget satsar för lite pengar på fabrikerna i Sverige, jämfört med de utländska fabrikerna. Fackets vice ordförande menar att det behövs stora investeringar och att det finns en risk att jobb försvinner i framtiden.

– Långsiktigt kan det vara ett problem, i alla fall i en nedgång. Då kan det ju bli problematiskt att upprätthålla sysselsättningen som den ser ut i dag, säger Glenn Bergström, som är vice ordförande för IF Metall på Volvo Cars och som också sitter i företagets styrelsen, till Ekot.

Just nu går det väldigt bra för Volvo Cars. Både försäljningen och vinsten ökar ordentligt och företaget nyanställer också i Sverige. Till exempel har över 3 000 industriarbetare anställts de senaste åren.

Fabrikerna här går också för högtryck, så på kort sikt ser allting bra ut.

I stället är det på längre sikt, om tre till fyra år, som Verkstadsklubben är orolig för neddragningar bland industriarbetarna.

I ett uttalande till Ekot skriver Volvo att inga personalneddragningar planeras.

Volvo investerar varje år i fabrikerna i Sverige. Företaget skriver vidare att stora investeringar har gjorts i Sverige de senaste åren.

"Nästan hälften av de 11 miljarder dollar som investerats i Volvos omställning spenderades i Sverige, vilket inkluderade stora förändringar och förbättringar i Torslandafabriken, inklusive den nya karossfabriken.", uppger Volvo.

Men Glenn Bergström, på facket IF Metall på Volvo, vill nu se ännu större investeringar i Göteborg, Olofström och Skövde.

De investeringarna behöver det snart fattas beslut om också, menar han.

– Det ligger en investeringsgrad i Sverige, men vi anser inte att den är tillräcklig. Det finns stora investeringar som behöver göras i Göteborg. Det finns mycket ersättningar som måste göras i Olofström. Vi pratar inte om volymuppgångar, utan om ersättningar för äldre utrustning, säger han.

Enligt facket behöver investeringar bland annat göras i målerifabriken i Göteborg och i presslinjer i Olofström.

Om investeringarna inte görs blir det svårare för de svenska anläggningarna att konkurrera med företagets andra fabriker runt om i världen, menar Metalls Glenn Bergström.

– Vi har ju byggt ut så mycket fabriker i världen så i en framtid med en vikande marknad, men en dubbelt så stor produktionskapacitet, så kan det bli bekymmer.

Företaget har nu också bestämt att nästa generation av stadsjeepen XC90 ska byggas i den nya amerikanska fabriken i delstaten South Carolina i stället för i Göteborg.

Anledningen är att en stor del av bilarna förväntas säljas i USA och enligt Volvo ska fabriken i Göteborg i stället bygga fler av andra bilar.

Men trots det är Glenn Bergström besviken.

– Det är ändå en prestigeförlust. Det ska man inte sticka under stolen med. Det är vår största produkten, vår prestigeprodukt, som kräver mest mantid för att sättas samma. Där i ligger också ett hot om reduktion av sysselsättning och anställningar.

Volvos mål är fortfarande att öka produktionen i Göteborg.

"Förra året tillverkade vi strax över 200 000 bilar i Torslanda och vi har som mål att inom några år producera 300 000 per år. Att den kommande generationen av XC90 ska produceras i USA förändrar inte detta.", skriver Volvo i uttalandet.

Metalls Glenn Bergström sitter också i företagets bolagsstyrelse och säger att de här frågorna diskuteras där.

– Det är klart att vi för samtal om de här frågorna, men det blir ju inte alltid så att man får som man vill. Ledningen tänker ju alltid på företags bästa. Medan vi tänker på våra medlemmar i Sveriges bästa, säger han.

Martin Sköld, som är docent vid Handelshögskolan i Stockholm, är inte förvånad över fackets kritik.

– Men vi kan också förvänta oss att företag som ägs av internationella aktörer lägger produktionen där i världen som det är mest fördelaktigt. Så ser konkurrens ut nu för tiden, säger han.