Tidigare fotbollsproffs kan bli president i Liberia

2:18 min

På tisdag kan den före detta världsstjärnan i fotboll, George Weah bli president. Han har goda chanser att vinna presidentvalet i Liberia i Västafrika.

Efter att ha haft kontinentens första kvinnliga president, kan Liberia nu bli första afrikanska landet med ett före detta fotbollsproffs som ledare. Ellen Johnsson-Sirleaf har lett Liberia i tolv år och ska nu efter sina två mandatperioder lämna över till nästa.

Kvar efter den första valomgången finns två kandidater, Sirleafs 72-åriga vice president Joseph Boakai och så George Weah, 51 år, den före detta anfallaren i Milan och PSG, och första afrikanska fotbollsstjärnan att utses till både bästa spelare i världen av Fifa och att vinna Ballon d´Or.

Men det var för över 20 år sen, de senaste tolv åren har Weah ägnat sig åt politik i hemlandet, och när han nu för andra gången ställer upp som presidentkandidat, har han goda chanser att vinna. Han samlade flest röster i första omgången av valet för en månad sen.

Liberia är ett av världens fattigaste länder, Weah växte själv upp i en av huvudstaden Monrovias kåkstäder. Det är att få i gång landets ekonomi som blir en av den kommande presidentens huvuduppgifter, inte minst i skuggan av landets senaste kris: det värsta ebola-utbrottet hittills i världen. Det skördade över 11.000 människoliv i Västafrika, med Liberia som ett av utbrottets epicentrum.

Liberia lever också fortfarande med landets grymma inbördeskrig i färskt minne, och nu har frågor dykt upp kring Weahs val av vice-presidentkandidat: Jewel Howard-Taylor, före detta fru till den ökände Charles Taylor.

Taylor var rebelledare och president, i dag fängslad på 50 år för brott mot mänskligheten. Charles Taylors och andra rebelledares barnsoldater blev själva sinnebilden för 90-talets galna inbördeskrig i både Liberia och grannlandet Sierra Leone. Bortrövade barn som drogade hanterade vapen lika stora som de själva och utförde bestialiska dåd på order av sina ledare.

Det var för sin inblandning i kriget i Sierra Leone som Taylor dömdes av en FN-ledd domstol 2012, för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Charles Taylor avtjänar sitt straff i Storbritannien, och det finns anklagelser om att han ska ha ett finger med i spelet i politiken även i dag, inför presidentvalet i veckan som kommer. Anklagelserna tillbakavisas av både hans ex-fru och George Weah.