Omstritt lagförslag mot oseriösa byggare

1:54 min

Regeringen föreslår en lag mot byggföretag som fuskar med löner. Facket Byggnads är för, men arbetsgivarna säger att lagen vore ett avsteg från den svenska modellen.

Skumma bolag som betalar usla löner är ett problem i byggbranschen. Nu föreslår regeringen en ny lag.

Facket Byggnads tycker att det bästa vore ett avtal med arbetsgivarna. Men Byggnads anser att en lag behövs, eftersom problemen i branschen är så stora.

– Oseriöst, oordning och ett arbetsmiljöproblem ute på våra arbetsplatser, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Under lång tid har fack och arbetsgivare inom byggsektorn varit oense om hur man ska komma till rätta med oseriösa företag som betalar usla löner eller inga löner alls.

Nu föreslår regeringen en ny lag om ett huvudentreprenöransvar.

Det skulle innebära att när byggföretag köper och säljer uppdrag av varandra, i en kedja, ska ett företag som sköter sig kunna tvingas att betala löner för dem som arbetar i ett företag som fuskar och inte betalar löner som det ska.

– När det här dök upp så finns det delar i det som regeringen lägger fram som är bra bitar, säger Johan Lindholm på Byggnads.

Men det finns kritik. Tillväxtverkets organ regelrådet tycker att förslaget inte redovisar ordentligt hur de berörda företagens kostnader kommer att påverkas.

Boverket tycker att förslaget kan hämma bostadsbyggandet och göra det svårt att sänka byggkostnaderna.

Carina Utterström Mace, entreprenadjurist på arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier, säger att företag som sköter sig kan drabbas när andra fuskar.

– En seriös aktör kommer att få stå notan för att ett annat oseriöst byggföretag inte sköter sig. Det är en stor risk i det här förslaget, säger Carina Utterström Mace.

Svenska fackliga organisationer brukar hylla den svenska modellen som går ut på att fack och arbetsgivare ska göra upp, utan att staten går in med lagar.

Men här tycker Byggnads att man kan göra ett undantag, eftersom diskussionerna med arbetsgivarna går trögt.

– Vi möts faktiskt av ovilja, skulle jag vilja säga.

– Jag tycker naturligtvis tveklöst att det ska regleras i kollektivavtal. Men någonting måste göras för att få ordning, säger Johan Lindholm på Byggnads.

Carina Utterström Mace på Sveriges byggindustrier säger att hon hellre vill se ett nytt avtal än en ny lag.

– Vi anser att Byggnads bättre bör stå upp för den svenska modellen och inte söka en lagstiftning.