Klockan klämtar för Puigdemont

1:21 min

Det råder fortfarande en viss förvirring kring en eventuell arresteringsorder för den avsatte presidenten i Katalonien, Carles Puigdemont, som håller sig undan i Bryssel.

I går kom motstridiga uppgifter under eftermiddagen och kvällen. Bland annat från Puigdemonts egen advokat

Carles Puigdemonts egen advokat var säker på att en arresteringsorder skickats ut från Spanien och att bollen var i rullning.

Det förnekades senare av domstolen i Madrid som ska fatta beslutet.

Nu tror i stället nästan alla spanska bedömare att en internationell arresteringsorder kommer i dag.

Men juridiken om utlämningar är snårig och Puigdemont har en advokat som är expert på just den här typen av fall. Det kan därför dröja innan han kan tvingas lämna Belgien för Spanien.

Snabbare gick det däremot i går att sätta nio ex-ministrar från den avsatta katalanska regeringen bakom lås och bom. En av politikerna har möjligheten att betala en borgensumma och köpa sig fri men de övriga åtta är fast i häktet.

Deras supportrar kallar dem för politiska fångar och anser att domaren inte är oberoende. De befarar att den spanska regeringen ska ha stort inflytande över en rättsprocess som ska styras av åsikter snarare än juridik.

Domare heter Carmen Lamela. I går lade hon fram några av skälen till varför ministrarna misstänks för så grova brott som uppror och uppvigling som kan ge långa straff.

Lamela tycker att separatistregeringen har brutit mot den spanska konstitutionen vid flera tillfällen. Framför allt när en folkomröstning om självständighet hölls den första oktober.

Hon anser också att regeringen använt sig av gräsrotsorganisationer för att mobilisera folk.

I vissa fall har grupperna varit våldsamma mot polisen, tycker Lamela.

De åtalade anser i stället att det är den spanska polisen som varit mest våldsam och att deras sida i konflikten varit fredlig.