Deklaration som skapade en judisk stat firas

1:41 min

I dagarna firas hundraårsminnet av den så kallade Balfourdeklarationen, som banade väg för en judisk stat i Mellanöstern.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är i London för att delta i minnesceremonierna. Men medan Israel firar, protesterar palestinierna och kräver en ursäkt av Storbritannien.

En tragedi anser palestinierna, medan Israel ser Balfourdeklarationen som den segrande judiska drömmen om ett hemland, det ögonblick då Storbritannien tog på sig sin moraliska skuld gentemot det judiska folket och började verka för en framtida Israelisk stat.

Själva deklarationen är ett kort brev, bara 67 ord, författat av den dåvarande brittiske utrikesmininstern Lord Balfour, där han meddelar att Hans Majestät kommer att verka för ett judiskt hemland i Palestina.

Palestinierna, som nu vill ha en ursäkt, protesterar mot att en brittisk Lord ansåg sig ha rätt att skänka bort Palestina.

För dem symboliserar Balfourbrevet början på en lång tragedi - som skulle följas av staten Israels bildande 30 år senare och ockupationen av Västbanken och Gaza 50 år senare.

Storbritanniens premiärminister Theresa May uttryckte stolthet igår över sitt lands pionjärroll i skapandet av staten Israel. Men inför festligheterna med Netanyahu igår upprepade hon att Israels olagliga bosättningar är ett hinder för fred.

Och Balfourdeklarationen har också varit källa till obehag för brittiska diplomater, i synnerhet i Arabvärlden där Israel ses som ett europeiskt kolonialt projekt på arabisk mark.

Samtidigt bortser många araber ifrån det faktum att lite över hälften av dagens israeliska judar har sina rötter i arabländerna - och att de flesta av dem drevs bort från sina hem av arabiska ledare efter att staten Israel bildats.

Ett slags påhittad ursäkt framfördes till palestinierna i förrgår när den brittiske graffitikonstnären Banksy arrangerade en falsk tébjudning för palestinska barn intill muren i Bethlehem, där en skådespelare utklädd till drottning Elisabeth högtidligen drog undan en röd sammetsgardin - och undertill, på själva muren, hade Banksy ristat in: em förlåt.