Pressmeddelande 2017-11-05

Ylvania: Sagan om ljusbäraren – årets vinnare av Barnradions bokpris

I dag utsågs vinnaren av Barnradions bokpris 2017 – den spännande fantasyromanen "Ylvania: Sagan om ljusbäraren” av Ylva Hällen med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson. Prissumman på 25 000 kronor går till att skriva en uppföljare.

Vinnaren avslöjades i dag i det sjätte och sista avsnittet av "Barnradions bokpris” i Barnradion, P4. I programmet diskuterar en barnjury fem av årets bästa böcker för 9-12-åringar tillsammans med programledaren Manuel Cubas. I slutändan blev "Ylvania – Sagan om ljusbäraren” juryns utvalda segrare.

Motiveringen lyder:
”Med vänskapens kraft och betydelse fångar Ylvania dig på ett speciellt sätt. Du fastnar i Ylva Hällens magiska fantasivärld där det viktigaste är att finnas där för varandra, utan vänskapen går inte ondskan att besegra. Ylvania är den typ av bok som stannar kvar hos dig efter sista sidan och får dig att känna magi!”

– Jag är chockad på riktigt och känner mig så stolt och hedrad, jag är ju debutant. Och att det är barn som har valt gör det övermäktigt. Det är det finaste priset jag har fått, säger Ylva Hällen.

I "Ylvania: Sagan om ljusbäraren” får läsarna möta mystiska varelser, väl bevarade hemligheter och fyra utvalda barn med varsin magisk egenskap. Tillsammans måste de besegra ondskan men bara om de litar på varandra blir de tillräckligt starka.

– Det är en bok om vänskapens betydelse, att man blir stark tillsammans och att man kan mycket mer än man tror, berättar Ylva Hällen.

Vinsten på 25 000 kr kommer författaren använda till arbetet med att skriva en uppföljare.

– Eftersom mina barn har varit till väldigt stor hjälp så ska de få vara med och dela på priset. Resten kommer jag använda till att arbeta med uppföljaren som jag skriver just nu. Det här priset kommer väldigt lägligt, säger Ylva Hällen.

Programserien “Barnradions bokpris” finns att lyssna på som podd via Sveriges Radio Play eller där poddar finns samt på sverigesradio.se/barnradion.

Om författarna 

Ylva Hällen debuterade som författare våren 2016 på förlaget Bonnier Carlsen med boken ”Ylvania: sagan om ljusbäraren”. Ylva har tidigare bland annat skapat och programlett flera TV-serier för SVT Barnkanalen så som Minimello, Superlördag och Ylvania.

Marcus Gunnar Pettersson har illustrerat ett tiotal böcker och frilansar även inom reklambranschen. Hans bilder rymmer både humor och allvar och inte sällan smyger sig kärleken till skogen fram i hans illustrationer.

Om Barnradions bokpris

Barnradions bokpris hette tidigare Barnens Romanpris och har totalt delats ut sju gånger tidigare. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker som vänder sig till 9-12-åringar. Årets böcker är utgivna under hösten 2016 och våren 2017. Prissumman är 25 000 kr.

Priset bytte förra året namn till Barnradions bokpris. Detta för att tydliggöra att priset hör till Barnradion samt öppna upp möjligheten för faktaböcker att nomineras till priset. Förra årets vinnare var “Bennys hemliga rapporter” av Johan Bergström, Per Lange och Henrik Ahnborg.

Pressbilder

Vinnaren av Barnradions bokpris 2017 är "Ylvania: Sagan om ljusbäraren" av Ylva Hällen med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson (ej närvarande på bild). Foto: Martina Holmberg

Juryn till Barnradions bokpris 2017 kommer från klass 5 och 6 i Alviksskolan utanför Stockholm:  Viktor Wigren, Sofia Stenecker, Hanna Donaldson, Karla Hüpol och Dalton Westerberg. Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio.

Juryn till Barnradions bokpris 2017 kommer från klass 5 och 6 i Alviksskolan utanför Stockholm: Dalton Westerberg, Hanna Donaldson, Sofia Stenecker, programledaren Manuel Cubas, Viktor Wigren och Karla Hüpohl. Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Linda Belanner, samordnare Barnradion 
linda.belanner@sverigesradio.se 
031-83 77 66

Adam Heldring, ILES PR
adam@iles.se 
0708-84 18 28