Stora rikedomar kring ryske presidenten

2:11 min

Ett internationellt reporternätverk och oberoende ryska medier avslöjar rikedomarna i kretsen kring den ryske presidenten Vladimir Putin.

Han är kusinbarn till president Putin och lever ett relativt enkelt liv i närheten av St Petersburg. Michail Sjelomov är inte intresserad av att svara på våra frågor om hur det kommer sig att han trots en lågt deklarerad månadslön på 700 dollar i själva verket tjänar nästan 100 000 dollar om dagen i vinster från de olika bolag där han är majoritetsägare, rapporterar Natalja Telegina för ryska oberoende nät tv kanalen Dozd.

Reportaget visar hur Sjelomov trots sitt tillbakadragna och på ytan enkla leverne är en av Rysslands miljardärer. Undersökningen följer på en större undersökning om förmögenheterna hos männen i kretsen kring presidenten, som tidningen Novaja Gazeta gjort tillsammans med det internationella reporternätverket OCCRP.

Där konstateras att Ryssland utvecklats till ett av de mest ojämlika länderna i världen när det gäller fördelning av landets tillgångar. Vännerna och släktingarna i Putins inre krets beräknas äga 24 miljarder dollar.

Tre av dem avviker genom sin anonymitet, Sjelomov, den sen tidigare kände cellisten Sergej Roldugin och Pjotr Kolbin. Trots att de är miljardärer, genom ägandet i en rad företag har de haft svårt att förklara hur de blivit så rika och säga något om sina företags tillgångar.

I Novaja Gazeta konstateras att det kan vara för att de i själva verket agerar som front för någon annan, nämligen presidenten själv. Han har alltid förnekat eventuella stora förmögenheter. Men den konstruktion som de olika medierna blottlägger visar ett system där bara de som ingår i den närmsta kretsen kring presidenten har blivit landets rikaste män och alla har antingen släktband eller är presidentens gamla vänner.

De är lojala med makten och belönas med olika affärskontrakt, som bröderna Arkady och Boris Rotenberg, som var huvudfinansiärer kring OS i Sotji, och har tillgångar i gas, olja och banker.