Minst tre miljoner är statslösa

1:36 min

Minst tre miljoner människor i världen är statslösa, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Oftast är det personer ur minoritetsgrupper, som inte erkänns som medborgare och därmed inte får en officiell identitet i sitt hemland.

Att inte kunna visa ett id-kort på ett sjukhus för att få vård, inte kunna ha ett bankkonto eller kunna registrera sig som ägare till sin bostad – situationerna kan variera världen över,  men utan medborgarskap och en formell identitet är man exkluderad. Man har heller inte rätt att rösta i politiska val.

Över tre miljoner människor i världen är statslösa och står utan rättigheterm enligt UNHCR. En av de stora statslösa grupperna i världen är rohingyerna. På bara någon månad har hundratusentals människor fördrivits från Burma till Bangladesh, och sett sina hus brännas ned.Sedan 1982 har rohingya inte kunnat bli erkända som medborgare i Burma. De har haft svårt att få jobb och ge barnen skolgång.

Andra statslösa grupper i världen är syriska kurder och romer i Republiken Makedonien. För palestinier har medborgarskap länge varit en komplicerad fråga.

FN:s flyktingorgan driver på att alla människor ska få skydd och inte medvetet diskrimineras. Som mål har man satt året 2024, då ska alla människor kunna få ett medborgarskap där de är födda – en identitet och ett ID-kort.

Situationen har förbättrats i Thailand, Centralasien och Västafrika, men det går för långsamt, kommenterar UNHCR till nyhetsbyrån Reuters.