Han sparar för pension vid 40

2:09 min

Medan de flesta av oss räknar med att jobba till 65, planerar Eric Skopal och hans fru att vara ekonomiskt oberoende vid 40 års ålder.

– För vissa är tanken ganska främmande. Vi möter nog mest förvåning, säger Eric Skopal.

Idén till detta kom när Eric började jobba och då funderade på om det var så livet skulle se ut fram till pension - eller om det fanns alternativ? I fyra år nu har Eric och hans fru lagt undan 70 procent av inkomsten. Det motsvarar just nu drygt 30 000 kronor i månaden. Pengarna investeras på börsen, i aktier och fonder.

– Vi tycker att vi lever i nuet, men försöker bara skala bort onödiga utgifter. Vi reser och lägger pengar på nöjen, men köper kanske inte så mycket prylar.

Men det är ju många som knappt får månaderna att gå ihop och som inte har möjlighet att spara såhär mycket. Det här skulle ju kunna provocera en del?

– Det kan komma reaktioner att folk inte förstår hur vi kan spara såhär mycket, men för oss handlar det om att ha kontroll på ekonomin. Jag brukar tipsa om att spara först och inte sist. Istället för att spendera så fort lönen kommer så sparar man direkt och anpassar istället sina utgifter till det som är kvar.