Fokus på flickan i Julia Peirones konst

2:00 min

I nästan 20 år har flickan varit tema för Julia Peirones bilder. Nu är hon aktuell med sin första stora separatutställning och den finns att se på Göteborgs konstmuseum och heter passande nog "Girls, Girls, Girls".

Enlig Julia Peirone går det att hela tiden hitta nya frågeställningar trots att tematiken är den samma.
– När man på nått sätt repeterar motiven börjar man hitta massa nya frågor och det börjar handla mer om hur vår tid ser ut, hur samhället ser ut. Rollen som fotograf och modell, att jobba med en kamera och med fotografi.

För ofta i mina bilder finns det något som skaver, något som misslyckas. Något som inte blir som det ska, säger Julia Peirone.

Det är de skruvade bilderna av tonårstjejer som har blivit typiska för Julia Peirone. Hon sminkar upp dem slarvigt eller låter dem utmattade snava runt i högklackade skor. I den senaste serien "Diamonds Dancing" har tjejerna fått falla ihop, däckade och utslagna i konfetti. Bilderna är tagna när man minst anar det, tjejerna blundar eller vänder sig bort från kamerans blick. I en samtid som är intresserad av yta och det perfekta vill Julia Peirone visa upp misslyckandet och utsattheten.
– Det jag jobbar mycket med i mina bilder är på något sätt att när jag i idén och kompositionen men också i blivandet av bilden jobbar med bilder som man tycker att man redan ha sett men sen så gör jag något i bilden som bryter av mot det, säger hon.

På Göteborgs konstmuseum har man nu samlat ett hundratal verk och i utställningen får man följa Julia Peirone från examen vid Högskolan för fotografi och film i Göteborg till ett väletablerat konstnärskap.

Hon har bland annat ställt ut på Moderna Museet, Borås Konsthall och Artipelag de senaste åren.

Nu är det främst fotografier som visas men också videoinstallationer, skulpturer och några tavlor målade i smink. Den röda tråden är flickan men det är inte själva flickan i sig som Julia Peirone vill åt med sin konst, det är något annat.

– Jag kan känna såhär att motivet är flickan men att det egentligen handlar om massa annat som vi alla kan känna igen oss i, sådant som är mer allmänmänskliga. Hur det är att vara människa och mycket kopplingen till det som man förväntas vara, hur det ska se ut och hur det inte riktigt blir så, säger hon.

Utställningen "Grils, Girls, Girls" går att se på Göteborgs konstmuseum fram till den 3 mars innan den flyttar vidare till Kalmar konstmuseum.