Skandalartisten blir film – sonsonen bor i Fjärås

3:37 min

På fredagen har filmen om Johnny Bodes liv har premiär på bio. I Förlanda vid Fjärås bor Bodes barnbarn Lars-Rune Jätbrink, som har sett filmen.

Johnny Bode föddes 1912 och dog 1983. Under de åren ska han ha tvångssteriliserats, blivit övervakad av Säpo, omyndigförklarats, blivitbannlyst i fyra länder, spelat in en snuskig storsäljarplatta som bannlystes i svensk radio och suttit  på dårhus.

– Jag har aldrig haft någon kontakt med honom, men jag minns att det var lite skämmigt när jag var liten, säger Lars-Rune Jätbrink.

– Han var väl inte Guds bästa barn om man säger så. Han uppträdde ju lite konstigt emellanåt.

Lars-Rune har själv aldrig träffat farfar Bode, men däremot läst de böcker som finns skrivna om honom.

– Han gjorde en massa korkade grejer. Det är kanske kul nu när man står på sidan om och tittar, men det kanske inte var så skoj för min mamma för hon skämdes kanske för det han gjorde, säger han.

Bode är inte en särskilt lätt person att sammanfatta, men han var ofta skandalomsusad.

– Han levde rock'n'roll-livet innan det var uppfunnet.

1968 släpptes den - på sin tid - skandalomsusade "Bordellmammas visor" som är en skiva av Johnny Bode. Den väckte mycket både avsky och nyfikenhet vid utgivningen, men med åren har den börjat räknas mer och mer som något av en klassiker.

Han var kanske geni, kanske dåre - vad vet jag?

Gränsen däremellan är kort, eller?

– Ja den är nog hårfin skulle jag säga, för han var ju duktig på att skriva musik. 

Nu har historien om Bode biopremiär i filmen "Ingen tid för kärlek". Och Lars-Rune tycker titeln är passande.

– Jag skulle nog säga det, för jag tror nog aldrig att han var kär. Han utnyttjar kvinnor, men han var nog aldrig kär så han hade nog ingen tid för det. Så det stämmer nog rätt så bra.

– Gå och se filmen och ta det med en klackspark, avslutar han.