Arne Ljungqvist ser ”Ikaros”: ”Blev fullständigt lurad i Sotji”

12 min

Legendariske dopningsjägaren Arne Ljungqvist ser den hyllade tv-dokumentären - just innan Rysslands öde inför OS 2018 ska avgöras.

– Att i efterhand få höra att man blivit bedragen är inte särskilt kul, säger Ljungqvist.

Radiosporten tar emot den svenske antidopningspionjären Arne Ljungqvist i Radiohuset i Stockholm och låter honom för första gången se den amerikanska dokumentären ”Ikaros”.

– Jag är väldigt spänd på hur de beskriver detaljerna kring hur det gick till i Sotji, säger Ljungqvist. Och jag känner själv Rodtjenkov sedan länge.

Grigorij Rodtjenkov är visselblåsaren, avslöjaren av vad som ser ut att vara extremt utbredd och systematisk dopning i den ryska toppidrotten. Det är han som är huvudperson i Bryan Vogels två timmar långa tv-dokumentär.

Arne Ljungqvist var själv huvudansvarig för antidopningsverksamheten i Sotji. Nu berättar han om hur han och hela idrottsvärlden ser ut att ha grundlurats av det megafusk Ryssland anklagas för.

– Det känns förfärligt för mig. Att i efterhand få höra att man blivit bedragen är inte särskilt kul. Att man bytte ut proverna på natten medan jag låg och sov, säger han efter att ha sett dokumentären.

Rodtjenkov berättar i dokumentären om att det fanns rena urinprov i ett hemligt rum vid antidopningslabbet i Sotji. Genom ett hål i väggen byttes de smutsiga ryska urinproven ut mot de rena.

Arne Ljungqvist ser ett mönster inom rysk idrott som pågått under lång tid.

– Det här påminner mig om vad som hände i Peking 2008. Då visade det sig att en rad ryska löpare hade manipulerat sitt urin. IAAF upptäckte detta med DNA-analyser. Det här refererades lustigt nog inte till i McLaren-rapporten, säger Ljungqvist.

Ljungqvist blev vice odförande i antidopningsorganisationen Wada 2008. Han minns hur han blev kallad till en presskonferens i Peking.

– Då sa jag att det här luktar organiserad dopning i Ryssland.

Flera ryska idrottare riskerar nu att stängas av efter avslöjandena. Alexander Legkov, som vann OS-guld på femmilen och tog silver på stafetten i Sotji fick beskedet tidigare i veckan från IOK att han stängs av från OS på livstid. Fler besked väntas komma.

Lyssna på reportaget här ovan