Skåne

Fler telestationer stängs nästa år

0:39 min

Omkring 1500 skånska abonnenter blir av med sin fasta telefoni under 2018, när Telia fortsätter att byta ut kopparnätet mot modern teknik.

Det är telestationer på sammanlagt 31 platser som stängs ner nästa år - flest i Kristianstads kommun. I Kristianstads fall är det 13 telestationer som beräknas stänga i maj 2018.

Mats Wemmenborn, som är IT-strateg i Kristianstad, säger att det hör av sig en del som är oroliga för teknikskiftet.

– Det kommer en del telefonsamtal, men frågorna kommer också upp ute på byastämmor, som är runt om i byarna. Man är orolig för att man ska få en sämre telefonikontakt eller en sämre bredbandsuppkoppling när kopparn stänger, säger han.

Och vad brukar ni ge för besked?

– Beskedet är att Telia gör teknikskiftet så att ingen kommer att bli utan bredbandsuppkoppling, för Telia garanterar ett teknikskifte.

I Kristianstads kommun är det i Barum, Bjärnhult, Djurröd, Ekestad, Huaröd, Ilnestorp, Mjönäs, Nymö, Oppmanna, Rickarum, Röetved, Skärsnäs och Strö, som telestationer stängs under 2018.

I Tomelilla gäller det stationer i Bertilstorp, Bollerup, Eljaröd och Fågeltofta. I Osby berörs under året Grimsboda, Tosthult, Tranetorp och Vesljunga. I Svalöv är det Halmstaby, Rävetofta, Skåne Ask, Stenestad, Tirup och Åkarpsmölla och i Örkelljunga Långalt, Smedhult, Sörmyr och Yxenhult.

Även bredband via adsl påverkas på de platser telestationer stängs ner.

Istället för den fasta telefonin erbjuds abonnenterna lösningar med mobil telefoni, och man får själv välja från vilken operatör. I de fall det skulle behövas kan man få en extra antennförstärkning.

Alla våra kunder kommer att få ett erbjudande om en lösning som fungerar för dem.

Fiber kan vara en annan lösning, om det har hunnit byggas ut på platsen. I Kristianstad står det kommunala energibolaget för en stor del av fiberutbyggnaden, och IT-strateg Mats Wemmenborn säger att de tittar på om de kan möta nedläggningarna med fiberutbyggnad i samma takt, men att det är svårt i många fall.

– Det kan vi inte lova, men vi tittar på möjligheten på hur mycket vi kan täcka med fiber, vi gör en bedömning om vad vi kan åstadkomma, säger han.

Det är nu tredje året som orter i Skåne berörs av Telias modernisering av telenätet. 2016 gällde det bland annat flera byar i Sjöbo kommun och i år läggs telestationer ner på några orter i Östra Göinge kommun.

– Vi har moderniserat näten i Sverige under en väldigt lång tid, och det här som pågår i Skåne är en konsekvens av det, vi moderniserar näten med mer framtidssäker teknik i form av fiber och mobilt, säger Marcus Haglund på Telia.

– Anledningen till att vi gör det är för att kopparnätet är mer sårbart vid till exempel stormar, snö, regn, vilket gör att driftfelen ofta drar ut på tiden och i takt med att det inte kanske finns reservdelar för att laga kopparnätet behöver vi på ett ansvarsfullt sätt gå över till mer modern och driftsäker teknik, säger han.