EU-länder får testa robotsystem och stridsplan utanför Jokkmokk

Sverige erbjuder andra EU-länder att använda övnings- och provbasen Vidsel utanför Jokkmokk i Norbotten för att testa nya robotsystem och stridsplan.

Det är Sveriges bidrag till EU:s så kallade "fördjupade försvarssamarbete" som ska sjösättas om en dryg vecka.

– Vi kan ju erbjuda prov, test och försök av militär materiel: missiler, flygplan, drönare. Ja, allt som flyger, säger Mats Hakkarainen, platschef för Vidsel.

Idag används provområdet i Vidsel för att testa bland annat robotar, stridsflygplan och drönare, och flera EU-länder är redan kunder.
Under hösten har EU-länderna kommit med sina bidrag till EU:s så kallade fördjupade försvarssamarbete som ska triggas igång den 13 november.

Över 40 förslag på projekt har lämnats in, allt från militära fältsjukhus och transportplan till utbildning av soldater för internationella insatser och militära transporter mellan länder i Europa. Ett mindre antal projekt ska dras igång redan i samband med EU:s toppmöte i december.

EU:s försvarssamarbete har tagit fart rejält efter att Donald Trump tog över som president i USA och efter beskedet att Storbritannien tänker lämna EU. Enligt EU:s fördrag får länder som är mer ambitiösa gå före och inleda ett så kallat fördjupat försvarssamarbete. Drygt 20 länder väntas vara med från start, bland dem Sverige.

Men in i det sista pågår förhandlingar om villkoren för att få vara med. Bland annat ska länderna vara beredda att satsa mera pengar på försvaret och att bidra med militär förmåga till EU:s mest krävande militära insatser.

Mats Hakkarainen tror att Sveriges bidrag har stora chanser att bli utvalt:

– Vår fördel är att vi har Europas största provområde över land, säger han.