Carles Puigdemont har släppts – på vissa villkor

2:22 min

Kataloniens expresident Carles Puigdemont och fyra tidigare ministrar i region-regeringen i Katalonien har släppts på vissa villkor, efter beslut av en belgisk domare natten till måndag.

De fem lämnade över sig själva till polisen i Belgien under lördagen och greps då.

De släpptes senare, men de får inte lämna Belgien utan domarens godkännande. De måste också hålla myndigheterna underrättade om var de befinner sig och följa alla kallelser från domstolsväsendet och polisen, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Det var på morgonen, närmare bestämt 17 minuter över nio, som en hel delegation med politikerna tillsammans med sina advokater gick till polisen här i Bryssel för att själva överlämna sig till det belgiska rättssystemet, en process som nu alltså är i full gång. Spanska myndigheter begär att de ska överlämnas snarast möjligt.

Enligt det belgiska rättssystemet har en undersökningsdomare 24 timmar på sig att bestämma sig för om man eventuellt ska gå vidare med överlämningen och i så fall väntar sedan förhandlingar i belgisk domstol.

Ett sådant besked från undersökningsdomaren måste alltså komma senast klockan 09:17 på måndag, så nu är det bråttom för undersökningsdomaren som själv ska förhöra de fem politikerna, var och en om deras inställning. Förhör som man räknar med kommer att ta hela kvällen.

För de fem politikerna som kom hit till Bryssel i måndags efter att ha åkt bil från Katalonien och Spanien genom Frankrike och vidare till Belgien - allt för att inte stoppas av spansk polis vid flygplatser, väntar nu med all sannolikhet åtskilliga veckor av juridiska processer om utlämningen till spanska myndigheter kan ske eller inte.

Alla fem företräds nämligen av advokater som är specialiserade på just utlämningsprocesser. Juridiska och politiska analytiker här i Belgien förväntar sig nämligen en rad överklaganden under den juridiska processens gång.

Puigdemont har sagt flera gånger att han är beredd att driva en valkampanj inför valet i Katalonien den 21 december, just här i från Bryssel.

Mycket tyder också på att det av allt att döma blir så eftersom det anses otänkbart att en överlämning kan ske inom bara några veckor.

Den avsatte presidenten i Katalonien Puigdemont har ju tagit sig hit till Belgien eftersom han säger att inte tror att får en rättvis juridisk process i Spanien där han riskerar 30 års fängelse för bland annat uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel efter att han drev igenom folkomröstningen för en dryg månad sedan i Katalonien om självständighet.

Men redan på måndag morgon kommer alltså ett första besked härifrån Belgien om vad den utsedda undersökningsdomaren - efter dagens förhör - tycker om den spanska arresteringsordern och om de politikerna ska lämnas ut till Spanien från Belgien.