Fotboll

Östersunds FK femma i allsvenskan efter oavgjort mot Jönköping

2:05 min

Det blev ingen vinst mot Jönköpings Södra för ÖFK och möjlighet att kvala till Europa League nästa säsong. Matchen slutade oavgjort 0-0.

Säsongens sista omgång i allsvenskan avgjorde vilket lag som skulle ta tredjeplatsen och få chans till spel i Europa League 2018. De tre topplagen i allsvenskan får chans att kvala till Europa League kommande säsong, liksom det lag som vinner Svenska Cupen. 

Inför den sista omgången hade Djurgården den tredje platsen med en poäng mer än Östersund, som låg på fjärde plats på samma poäng som BK Häcken men med bättre målskillnad.

Även för Jönköping var det en avgörande match, men i andra änden av tabellen, för att undvika kvalspel om att vara kvar i allsvenskan nästa säsong.

Första halvleken dominerade först Östersund spelet och hade flera målchanser, men de sista tio minuterna vände spelet och det var istället Jönköping som hade press och var nära att göra mål, bland annat genom ett skott i stolpen. Halvleken slutade mållös.

Även i den andra halvleken flera bra målchanser för båda lagen, bland annat blev Jamie Hopcutt frispelad av Saman Ghoddos men sköt strax över mål, men matchen slutade oavgjort 0-0.

– Det är som det är och det känns som att det var hyfsat rättvist ändå, säger ÖFK:s Ken Sema efter matchen.

Östersunds FK slutar på femte plats i den allsvenska tabellen – tre placeringar bättre än premiärsäsongen 2016 – och det blir kvalspel för Jönköpings Södra då GIF Sundsvall gick förbi i kampen om att slippa kvala genom att vinna mot IFK Göteborg.