Åstorp

Ordet som fick Åstorp att köpa ut sin socialchef

6:37 min

Ett nedlåtande ord om en medarbetare på en konferens. Det var tillräckligt för att Åstorps kommun skulle köpa ut sin socialchef Dan Håkansson för åtta månadslöner. I dag kan vi avslöja vilket ordet var som fick socialchefen på fall.

Det var i september som tjänstemän från Åstorps kommun var på en två dagar lång ledarkonferens i Landskrona.

Syftet med konferensen var "grupputveckling", men utfallet blev något annat.

På kvällen uttryckte sig nämligen socialchef Dan Håkansson olämpligt om en av sina underställda.

Ordet, som flera närvarande reagerade på, ledde i slutet av september, till att Åstorps kommun köpte ut honom för åtta arbetsbefriade månadslöner - över en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar.

Trots att Åstorps kommun sagt att det var just ordbruket som låg bakom uppsägningen, har de inte velat avslöja vilket ordet var.

Kommunalrådet Ronny Sandberg (S) försvarar den hållningen.

- Det är en del uttryck och ord som jag inte avser att gå vidare med, säger han.

Men som medborgare i Åstorps kommun; hur ska man kunna avgöra om det här är ett korrekt beslut av er, om man inte har faktan?

- Vi är valda att ha det här uppdraget och då får man lita på att vi gör det bästa för invånarna.

P4 Malmöhus kan dock avslöja vilket ordet är.

I utbyte mot källskydd har vi fått veta att ordet det handlar om är "kuksugarblick".

Enligt Rolf Löfberg, chefsförhandlare på fackliga Akademikerförbundet SSR, är felsägningen inte så grov att den motiverar att Dan Håkansson skiljs från sin tjänst. Det är också därför som Åstorps kommun tvingats att köpa ut honom.

- I min värld är det så att ett förfluget ord som inte riktas till en grupp eller direkt till en människa, utan rakt ut i luften, det räcker inte för en uppsägning, säger han.

Men var det då rätt att med hjälp av skattemedel lösa ut Dan Håkansson för misstaget?

- Jag är fortfarande av övertygelsen att vi gjorde det enda rätta, det fanns ingen annan väg att gå, säger Ronny Sandberg.

P4 Malmöhus har varit i kontakt med Dan Håkansson som inte vill ställa upp på intervju. Han skriver dock via mejl att han ser händelsen som ett avslutat kapitel.

"Det hoppade en groda ur min mun som jag djupt ångrar", skriver Dan Håkansson.