#GirjasMotStaten

Staten försökte klarlägga ordet lapp när Girjasrättegången startade

20 min

Staten inledde Girjasförhandlingarna idag med att förklara användandet av ordet lapp. Juridisk expert ifrågasätter om staten kastade nytt ljus över frågan.

I Umeå inleddes idag hovrättsförhandlingarna i tvisten mellan Girjas sameby och svenska staten angående rätten till småviltjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

Rättegången pågår i sjutton dagar fördelat på sex veckor och inleds med att statens advokater Hans Forssell och Jonas Löttiger under fem dagar ska lägga fram statens sakframställan.

Och advokat Forssell inledde dagen med att förklara varför staten använder sig av beteckningen lapp, som staten så hårt kritiserades för under tingsrättsförhandlingarna i Gällivare.

-Påståendet om olämplig terminologi är ett missförstånd. Låt mig en gång för alla slå fast att staten inte kallar samerna för lappar. Svårigheterna med terminologin beror på den officiella svenska terminologin för nomader allt sedan 1300-talet varit lappar. Termen lapp förekommer ymnigt i den utredning av den svenska rättshistorien som staten presenterar.

-Termen lapp förekommer också i sammansättningar som Lappland, lappskatt och lappskatteland. Det är omöjligt att undvika sådana termer i en tvist som i stor utsträckning handlar om förhållanden under tidigare århundranden, sa Hans Forssell i sin inledning.

Sameradions och SVT Sápmis juridiska expert Eivind Torp bedömer att staten med sitt utspel försöker återupprätta sin heder efter uppmärksamheten i tingsrätten kring terminologin.

Men Torp frågar sig om staten nådde sitt syfte med utspelet.

-Försöket till klargörande är svårt därför att det går att hitta motexempel till de exempel som staten lyfter fram.

Rättens ordförande, hovrättspresident Margareta Bergström, kommenterade under förhandlingen också Forssells utspel:

-Om man använder ordet lappar på ett felaktigt sätt så betyder det att man sårar människor. I en rättegång ska vi ha ett värdigt språkbruk som inte sårar någon. Om ni använder lappar så får ni förklara det varje gång – lappar i betydelse nomad, sa Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio