Helsingborg

Kunglig dödsdag firas med smarrig bakelse

2:59 min

I många år har den 6 november, Gustav II Adolfs dödsdag, uppmärksammats med en bakelse. Vi har åkt till ett konditori som gör sin version på bakverket.

För exakt 385 år sedan, den 6 november 1632, dog kungen Gustav II Adolf. Enligt vissa uppgifter har dödsdagen uppmärksammats med en bakelse ända sedan 1850-talet.

Traditionen lever kvar än idag, inte minst på ett konditori i Helsingborg som fått tidigt besök av P4 Malmöhus reporter Anna Hanspers. Det finns många varianter på hur en Gustav Adolf-bakelse ska se ut - här har man sin egen variant.

– Det är en chokladmoussebotten som vi har fyllt med chokladkrispkulor, en bit sockerkaka och med skogsbärsmousse upptill. Traditionsenligt kommer Gustav i chokladprofil upptill med en gräddrosett, säger Nina Kalnak, konditor och bagare.

Ibland kommer traditioner och går, hur är intresset för att äta en sådan här bakelse?

– Intresset för att äta en bakelse tror jag aldrig kommer fallera, men visst, vissa traditioner är kanske inte lika intressanta för yngre människor. Just därför fortsätter man att köra, man ska inte ge upp, säger Nina Kalnak.