HULU

Gun - din lokala guide i Hulu

2:30 min

Att turista behöver inte betyda dyra resor till kända resmål utomlands, det kan lika gärna vara en tripp till Hulu där lokalbon Gun Olsson möter upp.

– Om du tittar där nedåt, så ser du faktiskt huset som sticker upp ovanför röda husets tak där.

Det stora grå huset, som ligger på vänster sida efter Icaaffären, och som ofta passeras utan att skapa särskilt många höjda ögonbryn rymmer faktiskt en stor del av byn Hulus historia.

– Här startade ortens storheter bröderna Andersson byxtillverkning, Brason-byxan, känner nog dem flesta till, berättar Gun Olsson.

– Jag tror nästan att hela byn är uppväxt runt den här byggnaden, många har jobbat där, fortsätter hon.

– Lasse Lönndahl hade på sig en sådan byxa när han var hos Lennart Hyland, och då fick han uppskattning för att han var så modern.

Gun Olsson är en av ett helt gäng privatpersoner i Västsverige som frivilligt och utan ersättning ställer upp som guider i vardagen, på riktigt lokal nivå och långt från de stora organiserade upplevelserna.

Meet the locals, heter projekt och bakom det står Turistrådet Västsverige. Konceptet är ett exempel på trenden med delningsekonomi, att låna ut och dela med sig till andra - till exempel samåkning, klädbyte och liknande.

– Om du kommer till en by, eller är ny i en by och det finns en sådan här lokalguide då har du ju möjlighet att få reda på sådant som du inte får via de vanliga informationskanalerna.

Är det lika mycket en personlig kontakt som turism?

– Jag tolkar det så, när du kommer som ny ska du få en personlig kontakt, jag frågar ju hellre själv än att stå och titta på en karta men många gör ju inte det, kanske för att vi är lite blyga, säger Gun Olsson.