Högsta domstolen stoppar valet i Liberia

1:30 min

Det blir ingen andra omgång i Liberias presidentval i morgon. Landets högsta domstol beslutade i dag att skjuta valet på framtiden tills anklagelser om valfusk utretts.

I morgon var det tänkt att Liberia skulle ha utsett sin näste president – det första demokratiska maktskiftet i landet på 70 år – när de två främsta kandidaterna från första valomgången i oktober skulle mötas i en andra omgång.

Men dagens besked från landets högsta domstol grusar delvis förhoppningarna om en smidig process. Domstolen beordrade valkommissionen att inte hålla något val – och inte ens sätta något datum för ett val – förrän anklagelser om fusk i första valomgången utretts ordentligt.

I första valomgången den 10:e oktober segrade Liberias fotbollslegendar George Weah och tvåa kom landets vicepresident sedan många år Joseph Boakai. Men det är trean i racet, Charles Brumskine som nu hävdar att det förekommit valfusk. Han menar också att sittande president Ellen Johnson Sirleaf manipulerat processen och i hemlighet stödjer Weah framför sin egen vicepresident Boakai. Något Sirleaf förnekar.

Så nu är valprocessen avbruten, och det är oklart när den kan komma igång igen. Internationella observatörer på plats uttrycker försiktig optimism om att valet trots allt kommer kunna tas i hamn utan en fördjupad politisk kris. Inte minst på grund av den delegation från regionala samarbetsorganet ECOWAS som nu sätter hård press på alla inblandade parter att hålla sig till spelreglerna. I Liberia är det många som minns med fasa de brutala inbördeskrig som präglade landet hela 90-talet och en bit in på 2000-talet.