Akademikerförbundet slår larm: För få kuratorer i Eskilstuna

1:07 min

Akademikerförbundet riktar kritik mot Eskilstuna kommun som, enligt förbundet, har får få kuratorer i skolorna.

På Djurgårdsskolan finns 900 elever, men bara en kurator.

Maria Hedvall, ordförande för akademikerförbundet, är orolig för utvecklingen.

– Dels så drabbar det ju de som har sämst ställt i samhället och som behöver stöd i skolan för att tillgodogöra sig den pedagogiska undervisningen och vi har ju fått allt fler som behöver stöd av olika anledningar, så vi är väldigt oroliga för att de inte kan få de resurser de ska ha, säger Maria Hedvall, ordförande för akademikerförbundet.

Akademikerförbundet, SSR, menar att kommunen inte lever upp till kravet att alla elever i Eskilstuna ska ha tillgång till en skolkurator för att få hjälp och att arbetssituationen för kuratorerna är orimlig.

SSR skriver att allt fler elever har psykosocial problematik, att trycket på elevhälsan ökar men att resurserna istället läggs på pedagoger och att Eskilstuna kommuns budget för nästa år kommer göra situationen ännu värre.

Enligt deras riktlinjer ska en skolkuator ha ansvar för max 300 elever och de tar bland annat upp Slottsskolan/Slagstaskolan som ett exempel där en ensam kurator har 960 elever.

– Det är oroande och vi undrar hur länge det ska fortgå. Det har blivit sämre och våra medlemmar hör av sig. De försöker hinna med alla som behöver hjälp, men till sist blir de sjukskrivna och söker andra jobb.