BRANDEN VID STUREPLAN

Avspärrningar efter storbranden vid Stureplan

1:13 min

Under tisdagen rasade storbranden vid Jakobsbergsgatan i centrala Stockholm. Släckningsarbetet pågick hela natten och branden är under kontroll. Nu tonar räddningstjänsten ner den akuta rasrisken.

Branden vid korsningen Jakobsbergsgatan/Biblioteksgatan i centrala Stockholm fortsatte under eftermiddagen och in mot tisdagskvällen.

Räddningstjänsten bedömde att det var stor risk att hela fasaden kunde rasa efter att det har brunnit i över 11 timmar.

– Det har gått in lågor från den översta våningen till huskroppen bredvid. Jag vet inte i vilken omfattning men jag skulle tippa att det är glödbränder, säger Barry Levis, räddningstjänstens presstalesperson på plats vid 15-tiden.

Men under kvällen var branden under kontroll och brandkåren kunde trappa ner på folk och räknar med att avsluta insatsen på onsdagsförmiddagen.

– Vi har under efternatten här trappat ner ganska mycket med personal på plats. Det har gått åt rätt håll kan man säga, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Rökpelare från branden har synts över stora delar av Stockholm under hela tisdagen.

P4 Stockholms reporter träffade Barry Levis vid avspärrningarna vid 15.30. Han vittnade om brandmän som arbetat under lång tid – och att släckningsarbetet kommer fortsätta hela natten.

– Det är en femvåningskåk. I sämsta fall har vi glödbränder på alla fem våningsplanen. Det är resurskrävande och tidskrävande. Det kommer att vara många brandmän här hela natten, säger Levis.

Larmet kom till polisen vid 05-tiden på tisdagsmorgonen. Branden ska ha startat på vinden i fastigheten som håller på att renoveras och bland annat ska inhysa H&M:s nya konceptbutik Arken.

Den brandhärjade huskroppen är bara ett skelett.

Husen ligger tätt i kvarteren och enligt P4 Stockholms reporter på plats tidigt på tisdagsmorgonen började brandmännen spruta vatten på intilliggande hus för att förhindra spridning.

Två personer fick föras till sjukhus för kontroll efter att ha andas in rök.

– Två personer har rökskadats och förts till sjukhus. Fyra personer har evakuerats, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen. 

Efter lunch hade man evakuerat hela Jakobsbergsgatan och många personer hade samlats för att bevittna räddningsarbetet. Många arbetsplatser i närheten fick hålla stängt eller delvis stängt under tisdagen.

Polisen spärrade tidigt av ett område i en triangel nära Norrmalmstorg. Birger Jarlsgatan är avstängd vid Stureplan och Nybroplan, och Norrlandsgatan mellan Kungsgatan/Mäster Samuelsgatan.

Kollektivtrafiken drabbades av förseningar och omlagda turer under förmiddagen. Busslinje 2 mot Sofia och linje 55 mot Hjorthagen kör en annan rutt och en del följdförseningar i kollektivtrafiken är att räkna med. 

Omkring 60-70 brandmän från Storstockholms brandförsvar var på plats under morgonen och bekämpade branden.

– Vi arbetar i fem olika sektorer för att bekämpa branden. Vid en så här stor brand finns det alltid en risk för ras, säger Toni Frank till TT på morgonen.

Händelsen rubriceras som mordförsök men det är ännu oklart hur branden startade.