FÖRSÄKRINGSKASSAN OCH SJUKPENNINGEN

Janne från Sikås nekas sjukpenning: Man bryter ihop

0:51 min

En som kämpar för att få ut sjukpenning för sin sjukskrivning är Janne Andersson från Sikås som i sitt arbete skadat båda sina axlar.

P4 Jämtland uppmärksammar den här veckan att allt fler får avslag på sin sjukpenning sedan Försäkringskassan stramat upp reglerna förra året.

– Jag har blivit drabbad av det här. Jag har överklagat och fått avslag. Det är mycket som är på tok med Försäkringskassan nu, tycker jag, säger Janne Andersson.

Janne Andersson har skadat båda sina axlar och också fått skadorna godkända av ett försäkringsbolag.

– Jag blev uppringd av en handläggare från försäkringsbolaget som var väldigt förvånad över att Försäkringskassan inte godkänt detta, då de utgått från samma läkarintyg, skriver Janne Andersson i ett mail till P4 Jämtland.

– Läkarna är jätteupprörda, de tycker man ska dra det här inför Europadomstolen så att Sverige får skämmas, det sa ju min läkare. Det ska inte behöva gå till så här för läkarna ska ju vara betrodde, säger Janne Andersson.

Sedan ett år tillbaka jobbar han 75 procent. Han har fått sjukpenning knappt ett halvår, men blev sedan utförsäkrad i april i år och fick avslag på sin begäran av omprövning.

Hur mår du?
– Man mår ju skit. Man bryter ihop, ekonomin går inte ihop. Det är ju ingenting som funkar, säger Janne Andersson till P4 Jämtland.