Tyska miljöpartister öppnar för kompromisser i klimatpolitiken

1:25 min

I Berlin börjar det röra på sig i samtalen om en möjlig koalition mellan kristdemokrater, liberaler och de gröna. I klimatpolitiken, som är den mest omstridda frågan, har de gröna öppnat upp för kompromisser.

– Vi är beredda att kompromissa och nu är det dags för de andra att också komma oss till mötes, sa de grönas gruppledare Anton Hofreiter.

Miljöpartisterna backar från sitt krav att inte tillåta nya fossildrivna fordon efter år 2030. Istället vill man ha ett tydligt åtagande för att främja utvecklingen av utsläppsfria bilar.

Också vad gäller kolkraften är de beredda att släppa kravet på ett absolut slutdatum. Det hänger inte på ett visst årtal utan hur koldioxidutsläppen verkligen kan reduceras är beskedet från de gröna.

Och det kommer samtidigt som den stora klimatkonferensen just startat i Bonn där utsläpp av växthusgaser från trafik och kolkraft står högt på agendan.

Som det minsta partiet, och det som står längst ifrån de övriga, kristdemokraterna och liberalerna, är det de gröna som får göra störst eftergifter i sina hjärtefrågor.

Men i utbyte förväntar de sig kompromissvilja i andra omtvistade frågor, som asyl- och migrationspolitiken. Och det behöver röra mer på sig om tidtabellen ska hålla. Nästa vecka ska sonderingarna avslutas för att sedan övergå i konkreta koalitionsförhandlingar om det går enligt förbundskansler Angela Merkels planer.